Як зібрати човен ПВХ з жорстким дном

Як зібрати човен ПВХ з жорстким дном
Опубліковано: 25.08.2022

Надувні човни ПВХ мають ряд очевидних переваг перед човнами з “жорстким” корпусом – це легкість, компактність, мобільність, безпека, швидкість збирання, прийнятна ціна.

Пропонуємо вам ознайомитися зі статтями на цю тему, вже опублікованими на нашому сайті – “Як вибрати надувний човен: 6 порад“, “Човни ПВХ — основні особливості, переваги та недоліки“, “Популярні моделі човнів Kolibri: описуємо особливості кожного“.

Надувні човни ПВХ, які мають ряд вище перерахованих “полегшених” і “мобільних” особливостей, повинні мати гідні технічні характеристики, що дозволяють їм успішно конкурувати зі своїми старшими побратимами, такими як RIB, човни з жорстким корпусом та катери.

За це відповідають такі елементи конструкції ПВХ човнів, як надувний кіль, стаціонарний транець для кріплення мотора, жорсткий днищовий настил, що надає всьому корпусу човна необхідну жорсткість і зберігає його форму. Це покращує ходові якості надувного човна, підвищує маневреність, дає можливість руху в режимі глісування, підвищує безпеку, комфорт тощо.

Розглянемо процес встановлення алюмінієвого пайола для популярної моделі функціонального та універсального надувного моторного човна, який випускається нашою компанією – Колібрі КМ-360 DXL. Дана модель має просторий кокпіт, чудові морехідні якості, високу остійність і вантажопідйомність. Це оптимальний вибір для сімейного відпочинку та професійного використання.

Монтаж алюмінієвого пайола для човна Колібрі КМ-360DXL

Алюмінієвий пайол зі стрінгерами виготовляється з алюмінієвого профілю та використовується виключно для кільових моторних човнів. Частини цього пайола з’єднуються між собою за допомогою спеціальних профілів – Н-подібного та П-подібного. Пайол для моделі КМ-360DXL складається із 5 секцій. Для надання пайолові додаткової жорсткості використовуються стрінгери, що з’єднують частини пайола між собою, забезпечуючи монолітну конструкцію. Даний вид пайола має найбільшу жорсткість, що дуже важливо для кільових моторних човнів. До недоліків даного пайола можна віднести більшу вагу та більш тривалий час монтажу-демонтажу в порівнянні зі слань-книжкою та надувним пайолом Air-deck.

  1. Перш за все, виберіть потрібне місце для монтажу – рівний горизонтальний майданчик без каменів, купин і гострих гілок. Можна розташувати човен на двох веслах, покладених паралельно, це допоможе вирішити проблему нерівної поверхні і захистить клапани від піску.
  2. Перед встановленням пайола необхідно накачати балони човна до 1/3 об’єму, щоб човен розправився і легше відбувався монтаж секцій. Усі секції пронумеровані.
  3. Почнемо з першої секції, вона ж носова. Кладемо її шорсткою (антиковзною) поверхнею нагору. Центруємо клапан кільового балона з отвором під клапан кіля в носовій секції.
  4. Встановлюємо другу секцію. По краях кожної секції встановлені алюмінієві профілі – Н-подібний та П-подібний.
  5. З’єднуємо третю секцію пайола з другою, вводячи алюмінієві профілі зачеплення.
  6. Потім встановлюємо п’яту секцію, заводимо її під транцеві упори та впираємо в транець.
  7. Після цього встановлюємо четверту, піднімаємо обидві секції і ставимо їх «будиночком».
  8. На останній п’ятій секції змонтований алюмінієвий профіль Я-подібного типу, що дозволяє ввести в зачеплення дві останні секції.
    Далі натискаємо на «будиночок», що утворився, і пайол займає своє робоче положення.
  9. Після цього встановлюємо стрінгери.
  10. Для полегшення монтажу під човен можна покласти держак весла або накачати кільовий балон на 1/3 об’єму.

  11. Після того, як пайол змонтований і встановлені стрінгери, накачуємо до номінального тиску спочатку два кормові балони човна, потім носовий і тільки після цього накачуємо кіль.

Рекомендуємо також прочитати нашу статтю “Як правильно накачати човен ПВХ”, де детально описано це питання.

Демонтаж пайола проводиться у зворотному порядку.

Сподіваємося, ця стаття стала корисною для вас у розумінні того, як правильно встановити жорсткий днищовий настил на човен КМ-360DXL.

Фахівці Сервісного центру компанії “Колібрі” дадуть відповідь на технічні питання, які вас цікавлять, за телефонами та електронною поштою, вказаними на сайті.

Наші дилери