Як правильно накачати човен ПВХ

Як правильно накачати човен ПВХ
Опубліковано: 01.11.2021

Надувні човни ПВХ складаються з балонів, поділених на кілька герметичних відсіків, які накачуються повітрям за допомогою насоса. При певному тиску повітря надає балону човна форму та жорсткість.

Види насосів для човнів

Слід пам’ятати, що при кожному виході на воду, чи то риболовля, чи полювання, на борту обов’язково повинен бути насос. Для накачування човна ПВХ використовують кілька видів насосів. Опишемо кожен із них.

Ножний насос

Найчастіше це оригінальний насос від виробника надувних човнів.

Оригінальний насос від компанії КОЛІБРІ виготовлений з високоміцного пластику, міхи насоса виготовлені з ПВХ матеріалу, верхня частина насоса має ребристу поверхню, яка не дозволяє ковзати нозі при накачуванні човна. Насос має об’єм камери – 5 літрів та режим нагнітання (накачування) та викачування повітря. Механічний насос для човна колібрі поставляється в комплекті.

Ножний насос

Електричний насос

Спеціальний насос для накачування човнів є компресором, що живиться від джерела електричного струму або акумулятора. Часто містить манометр. Для накачування човна електричним насосом потрібна особлива увага, щоб не перекачати човен, оскільки насос наповнює човен повітрям дуже швидко. Для перестрахування можна зменшити встановлену межу на 10-15% і потім просто докачати човен ножним насосом.

Автомобільний компресор

Цей вид насосів призначений для накачування автомобільних шин. Може мати різні насадки та перехідники, манометр для контролю тиску. Живиться від бортової електричної мережі автомобіля.

Ми наполегливо не рекомендуємо накачувати автомобільним компресором та іншими пристроями високого тиску.

Зауважимо, що для накачування будь-якого надувного човна ПВХ найкраще використовувати оригінальний насос із комплекту заводу виробника надувних човнів – це гарантує правильний тиск у балонах, продовжить термін експлуатації плавзасобу та забезпечить Вашу безпеку на воді.

Як накачати ПВХ човен

Перш ніж накачати будь-який надувний човен, потрібно ознайомитися з інструкцією.

ПВХ човен колібрі має паспорт, в якому надається докладна інформація про експлуатацію надувного човна.

Для того, щоб вийти на воду на надувному човні, незалежно грібний він або моторний, є певна послідовність накачування і складання човна.

Як накачати ПВХ човен

  • Витягнути човен із пакувальної сумки.
  • Розташувати човен на рівній поверхні, без каміння, гілок та інших сторонніх гострих предметів, здатних пошкодити тканину покриття.
  • Якщо Ваш човен укомплектований пайолом, встановити пайол на дно човна перед тим, як накачати його.
  • Накачування балона човна здійснюється через клапан натискної дії. Для переведення клапана в режим «накачування-утримання повітря» необхідно одноразово натиснути на шток, щоб він зайняв крайнє верхнє положення. Приєднайте штуцер ножного насоса до клапана.
  • Човен злегка накачати, щоб надати йому форму.
  • Потім встановити банки (сидіння). Далі встановити навісний транець, якщо такий є у комплекті цієї моделі човна.
  • Після цього накачати балон човна до номінального тиску, який рекомендується виробником. Якщо відсутній манометр, ступінь накачування можна визначити за дзвінким звуком, що лунатиме при поплескуванні рукою по поверхні балона. Закрити кришкою клапан. В іншому випадку, всередину може потрапити пісок та інші дрібні сторонні предмети, це може пошкодити клапан.
  • Тільки після повного накачування човна можна встановлювати весла. 

Послідовність накачування човна

Як правильно накачати човен ПВХ? У якій послідовності накачувати ПВХ човен? Такі  питання ставлять власники надувних човнів.

Для початку скажемо, що надувний човен має кілька надувних частин – це балон, надувний кіль та надувне днище (залежно від моделі).

Балон надувного човна має різну кількість відсіків та певну послідовність накачування.

Послідовність накачування човна

Гребний човен у більшості випадків має лише два відсіки (носова і кормова частина), а моторний човен може мати від трьох до п’яти і більше відсіків у балоні.

Статистика експлуатації надувних човнів на воді показує, що в більшості випадків найчастіше пошкоджують ніс човна, тому ми рекомендуємо накачувати першою кормову частину човна. Чому так? Надувний човен має відсіки, між якими стоїть перегородка (мембрана) у вигляді конуса. Її функція – вирівнювати тиск у відсіках надувного балона. Залежно від послідовності накачування балонів перегородка переміщується у протилежний бік, тому якщо Ви накачали першу кормову частину та з якихось причин пошкодили носову частину човна, тиск у кормовій частині не зменшиться, тим самим Ви безпечно можете доплисти до берега.

Послідовність накачування ПВХ човна
Моторний човен накачують за таким же принципом. Якщо Ваш човен оснащений перепускними клапанами, то в першу чергу потрібно накачувати відсіки, в яких встановлені перепускні клапани. Як правило, перепускні клапани встановлені в кормовій частині човна. Кіль у човні накачують останнім.

Номінальний тиск у човні ПВХ

Перш ніж накачати човен, треба ознайомитися з інструкцією з експлуатації, в якій надається інформація про номінальний тиск у балоні човна. Рекомендується дотримуватись номінального тиску, заявленого виробником.

Підвищений тиск у балоні човна призводить до надмірної напруги балона та ймовірності порушення герметичності. Знижений тиск у балоні човна призводить до втрати жорсткості, погіршення ходових характеристик та механічних пошкоджень (з’являються потертості у місцях стиків балона та пайол), а також деформується алюмінієвий профіль (стрінгер) у місцях стиків пайол.

Тому ми рекомендуємо накачувати човен до номінального тиску – 0,15 бар. Тиск у відсіках човна має бути однаковим.

Топ 5 помилок при накачуванні човна

Основні помилки, які допускаються при накачуванні надувних човнів.

  • Використання для накачування човна джерела стисненого повітря.
  • Перевищення номінального тиску у відсіках балона човна.
  • Використання човна, коли показники номінального тиску в балоні нижчі за рекомендовані виробником.
  • Використання надувного човна із відкритими клапанами.
  • Порушення послідовності накачування човна.

Ця інформація дасть Вам впевненість у тому, що Ваш човен прослужить довго і принесе багато приємних вражень від водних подорожей, риболовлі та відпочинку.

Наші дилери