Безпека на воді: вибираємо страхувальний жилет

Опубліковано: 22.10.2021

Страхувальний або рятувальний жилет – індивідуальний засіб забезпечення безпеки на воді. Гарантує  додаткову плавучість людині, яка випала за борт. Це обов’язковий елемент екіпіровки рибалок, водних туристів і спортсменів.

Навіщо потрібен рятувальний жилет

Рятувальні або страхувальні жилети потрібні не лише тим людям, які не вміють плавати. У крижаній воді, далеко від берега, при високих хвилях, в разі аерованої води страхувальний жилет життєво необхідний навіть досвідченим витривалим плавцям. Він забезпечить додаткову підйомну силу, не даючи людині зануритися в воду.

Жилети можуть служити для забезпечення активної і пасивної безпеки. Відповідно, вони діляться на рятувальні і страхувальні жилети.

  • Активна безпека

Це легкі страхувальні жилети. Вони не ускладнюють рухи, мають мінімальну або середню підйомну силу, використовуються рятувальниками, водними спортсменами. Дозволяють самостійно доплисти до берега, не заважають гребти на веслах. Можуть мати будь-яку колірну гаму.

  • Пасивна безпека

Це більш серйозні рятувальні жилети, які забезпечують виживання людини на воді навіть в несвідомому стані, утримуючи тіло на спині, при цьому органи дихання розташовані в 12-15 сантиметрах над рівнем води і мають кут нахилу тіла людини не менше 20 градусів від горизонталі. Такі жилети мають високу підйомну силу, яскраве забарвлення, комір, додаткові аксесуари (свисток, світловідбивачі, петлю з карабіном для кріплення до плавзасобу, засоби для наддуву, ремені і т.д.). Рятувальні жилети можуть бути як з пінним наповнювачем, так і з автоматичним надуванням при контакті з водою.

Ідеальним рятувальним засобом є компроміс між активними і пасивними жилетами, що дозволяє підтримувати тіло на поверхні води, але при цьому забезпечуючи достатню свободу рухів для самостійного плавання або веслування.

Безпека на воді: вибираємо страхувальний жилет

Застосування страхувального жилета

Застосування легких страхувальних жилетів для забезпечення активної безпеки:

  • Супер-легкі страхувальні жилети використовують для водного спорту, ці жилети можуть мати ремені, застібки змійки і кишені, можуть вдягатися через голову і дають максимальну свободу рухів. Підйомна сила мінімальна – 50 ньютонів.
  • Страхувальні жилети для гідроциклів, воднолижного спорту. Їх підйомна сила може бути до 70 ньютонів. Вони також не ускладнюють рухів, хоча і забезпечують більш високу плавучість. Мають кишені, ремені із застібки фастекс для кращої фіксації і підгонки по тілу. Можуть мати як яскраве забарвлення, так і бути камуфляжними.

Застосування рятувального жилета

Жилети рятувальні для забезпечення пасивної безпеки:

  • Класичні рятувальні жилети з підйомною силою до 250 ньютонів. Відрізняються високою плавучістю, не дозволяє обличчю торкнутися води – передбачене балансування, яке  перевертає людину, яка впала у воду, горілиць, а спеціальний комір підтримує голову в 15 см над водою. Застосовуються на морі, в складних метеоумовах, під час рятувальних операцій і т.д.
  • Рятувальні жилети для екстремального водного туризму – використовуються рафтерами на бурхливих річках, де високий ризик випасти в воду, насичену бульбашками повітря. У такій аерованій воді дуже складно втриматися на поверхні через її низьку виштовхуючу здатність. До того ж додається ризик ударів об каміння, тому жилет повинен мати товстий шар  наповнювача і міцну тканину обшивки.

Види жилетів

Страхувальні жилети умовно можна розділити на дитячі та дорослі, хоча принципових відмінностей немає. По виду наповнювача жилети діляться на пінні і надувні.

  • Дитячі страхувальні жилети. Ці жилети можуть бути трьох розмірів:
    • Infant – маса тіла до 12 кг.;
    • Child – маса тіла от 13 до 24 кг.;
    • Youth – маса тіла от 25 до 50 кг.

Для дитячих страхувальних жилетів повинен бути забезпечений високий рівень плавучості, наявність стропи між ніг, що не дозволяє жилету сповзти. Не можна використовувати дитячий рятувальний жилет “на виріст”, жилет повинен бути строго за розміром дитини.

  • Дорослі страхувальні жилети. Їх розміри найчастіше відповідають звичайним розмірами одягу, наприклад: XS, S, M, L і т.д.

Важливе зауваження: ці розміри у різних виробників можуть трохи відрізнятися. Слід обов’язково ознайомитися з таблицею розмірів, яка нанесена на кожному конкретному жилеті.

Розміри, маса і обхват грудей
XS/S S/M M/L L/XL XL/XXL >XXL
Маса, кг 30-50 50-70 70-90 90-110 110-130 >130
Груди, см 70-80 80-90 90-100 100-110 110-120 >120
Підйомна  сила, N 35 40 45 50 50 50

Жилет слід вибирати строго за розміром – тому що занадто великий жилет може зісковзнути з вас при різкому падінні в воду, а надто малий може сковувати рухи і натирати.

  • Пінні рятувальні жилети

Цей вид жилетів постійно готовий до застосування, він містить в спеціальних кишенях пінний наповнювач або гранули (пінополіуретан, поліпропілен, ПВХ). Такий жилет добре захищає людину від механічних ударів об каміння, борт плавзасобу і т.д.

  • Надувні рятувальні жилети

Такі жилети, в свою чергу, діляться на ті, які автоматично наповнюються повітрям в момент контакту з водою і ті, що надуваються людиною через спеціальний клапан. Жилет, виготовлений за технологією надувних матраців, підходить тільки для страховки дітей, які роблять свої перші запливи на мілководді. У всіх інших випадках це не найкращий вибір, адже його легко можна проколоти гострим предметом.

Безпека на воді: вибираємо страхувальний жилет (Kolibri)

Фіксація жилета

Страхувальний жилет для риболовлі може мати ремені з застібками фастекс або змійками. Застібки змійки не забезпечують точної підгонки жилета під розмір людини, як це можна зробити за допомогою ременів. Дитячі моделі мають додатковий ремінь між ніг для фіксації жилета.

Матеріал рятувальних жилетів

Матеріали, які використовуються для виготовлення зовнішньої оболонки рятувальних жилетів, повинні бути міцними, добре переносити коливання температур, контакт з вологою, не боятися механічних пошкоджень і контакту з паливно-мастильними матеріалами.

Нейлон

Нейлонові страхувальні жилети підходять для водних походів різного рівня складності. Надають додаткову плавучість, забезпечують свободу рухів завдяки еластичності матеріалу.

Неопрен

Завдяки пінній структурі, моделі з неопрену пом’якшують падіння в воду та удари хвиль, що підходить для екстремальних водних видів спорту. Неопрен добре зберігає тепло, не промокає.

Оксфорд

Міцна синтетична тканина особливого плетіння з водонепроникним покриттям. Виготовлені з цієї тканини страхувальні жилети відрізняються зносостійкістю, добре протистоять перепадам температури.

Поліестер

Жилет страхувальний з поліестеру добре переносить перепади температур і вплив ультрафіолетових променів. Зовнішнє покриття з поліестеру міцне, не мнеться, зберігає форму навіть після тривалого періоду експлуатації.

Матеріал наповнювача

Під зовнішнім покриттям будь-рятувальний жилет для човна має внутрішній шар наповнювача, що забезпечує додаткову плавучість. Для цього використовуються легкі пінні матеріали, що допомагають підтримувати людину на поверхні води – пінополіуретан, поліпропілен, ПВХ у вигляді гранул або цільних пластин. Важливо, щоб наповнювач не кришився, не ламався, тримав форму. Для цього слід дотримуватися правил з догляду та зберіганню рятувальних жилетів.

  • Жилет необхідно надягати на себе перед посадкою в плавзасіб;
  • Щоб рятувальний жилет зберігав функціональність, на нього не можна сідати або ставити зверху важкі предмети;
  • Жилети чистять і перуть вручну теплим мильним розчином;
  • Перед тривалим зберіганням жилет ретельно просушують. Сушити на обігрівачі не рекомендується. Після використання в морській воді перед сушінням жилет промивають від солі прісною водою;
  • Раз на рік рекомендується тестувати жилет на плавучість і перевіряти рівень зносу.
Наші дилери