Навіщо ПВХ-човну потрібен транець?

Навіщо ПВХ-човну потрібен транець?
Опубліковано: 08.08.2022

Що потрібно для того, щоб звичайний надувний човен перетворився на швидкісний моторний? Звичайно, для цього необхідне використання двигуна. А мотор треба якимось чином кріпити до такого човна. Для цього якраз і служать різного виду транці. Що таке транець човна, для чого він потрібен, про різновиди транців, про їх вибір і характеристики, кріплення та особливості йтиметься в цій статті.

Що таке транець надувного човна?

Транець – це жорстка пластина довжиною, що дорівнює ширині човна або менше її, яка служить для кріплення на неї підвісного мотора. Транець розташований у кормовій частині плавзасобу. Транець має гармонійно поєднуватися із загальним компонуванням надувного човна, мати достатню міцність, витримувати статичні навантаження від ваги мотора і динамічні навантаження, які виникають при експлуатації надувного човна ПВХ (від упору гвинта, вібрації, при наїзді на підводні перешкоди) і при реверсуванні.

Основні види та типи транцю

Залежно від способу кріплення до корпусу човна транці поділяються на дві групи – знімні (навісні) та стаціонарні (вклеєні).

Знімні (навісні) транці

Використовуються для кріплення легких двигунів на гребних човнах, де передбачена можливість кріплення транцю. Виготовляють такі транці із пластику або водостійкої фанери. Вони мають просту систему кріплення та можливість швидкої установки.

пвх човен з транцем

Стаціонарні (вклеєні) транці

Використовуються для кріплення моторів середньої та великої потужності на моторних човнах, де такий транець є невід’ємною частиною корпусу. Такий транець виконаний із пластику або водостійкої фанери і обладнаний спеціальною накладкою, на яку надівається струбцина двигуна. Накладка буває пластиковою або металевою, служить для захисту транцевої дошки від пошкоджень при фіксації двигуна і має можливість регулювання по висоті.

накладка для двигуна

Застосування транцю в надувному човні ПВХ

Вклеєні стаціонарні транці застосовують на надувних човнах із підвісними моторами середньої та великої потужності. Вони є частиною корпусу човна та герметично закривають з корми його кокпіт.

Кут вертикального нахилу транцю та можливість його регулювання по висоті істотно впливають на динамічні характеристики надувного моторного човна. Цей кут варіюється в межах 4-6 градусів. Це потрібно для достатнього занурення у воду ноги підвісного мотора човна. Завдяки оптимальному положенню двигуна збільшується швидкість човна та зменшується кількість бризок за кормою. Правильний кут нахилу транцю оптимізує роботу гвинта та зменшує витрати палива. Також зменшується ризик упіймати повітря гвинтом.

Мотори малої потужності на транцю, що знімаються, зазвичай мають можливість горизонтального повороту до 180 градусів, це не дуже критично впливає на стійкість човна на поворотах на невеликій швидкості.

Мотори середньої та високої потужності на стаціонарних транцях зазвичай можуть повертатися на кут не більше 90 градусів, щоб уникнути перекидання човна на високій швидкості на віражах.

Транець може застосовуватися, крім кріплення двигуна, для монтажу додаткового обладнання – ехолотів, спінінгів і т.д.

Як вибрати транець для надувного човна

Вибір знімного транцю

Питання вибору транцю для надувного човна може стояти тільки у разі знімного навісного транцю для надувних човнів, де передбачена можливість його встановлення. Транець слід обирати, виходячи із сумісності моделі човна з моделлю транцю – для поєднання посадкового місця в кормовій частині човна з кріпленнями транцю.

Навісний транець “Колібрі” виготовлений із пластику, має оригінальну конструкцію кріплення на дві верхні опори та нижню опору, інтегровану у кормову ручку для перенесення човна. Можливий вибір кольору – чорний чи сірий, залежно від кольору Вашого човна.

навісний транець Колібрі

Навісний транець розрахований на легкі двигуни потужністю не більше 3 к.с. Відповідно, човен з таким транцем та мотором не призначений для швидкісної їзди.

Вибір стаціонарного транцю

Вибір стаціонарного транцю – це вибір конкретної моделі човна, оскільки в човнах зі стаціонарним транцем можна лише змінити транцеву накладку (пластик чи метал). У таких моделях транець є частиною корпусу човна, і він встановлюється в заводських умовах в процесі його виготовлення.

Якщо ви використовуєте двигун від 3.5 к.с. і потужніше, то ваш вибір – це човен зі стаціонарним транцем.

Встановлення транцю на надувний човен із ПВХ

Встановлення транцю на ПВХ човен залежить від виду самого транцю.

Стаціонарний транець

Стаціонарний транець спочатку встановлюється заводом-виробником човна. Такий транець виготовляється з водостійкої фанери і фіксується у спеціальних опорах кріплення транцю, приклеєних до бортів човна. У центральній частині транцю розташована пластикова або металева транцева накладка, на яку, у свою чергу, кріпиться підвісний двигун.

опора кріплення транцю

Стаціонарний транець може мати отвори для зливу води з кокпіту, також до нього можуть кріпитися транцеві колеса для транспортування човна.

Навісний транець

Навісний знімний транець кріпиться користувачем самостійно на балон човна в кормовій частині – шляхом вставки металевих скоб в отвори спеціально призначених для цього верхніх пластикових опор, приклеєних до борту, і нижню опору, інтегровану в кормову ручку для перенесення човна.

Навісний транець встановлюється на здутий балон, після чого його треба накачати до номінального тиску в 0.15 бар.

Отже, ви отримали необхідну інформацію для вибору транцю під двигун для вашого надувного човна. Відвідавши розділ сайту Колібрі, де представлена фурнітура для човнів, ви зможете отримати детальне уявлення про необхідні комплектуючі.

Наші дилери