Човни ПВХ — основні особливості, переваги та недоліки

Опубліковано: 11.03.2021

Човни ПВХ – це надувні човни, еластичний корпус яких виготовлений зі спеціального полімерного матеріалу. Основна відмінна риса човнів ПВХ – легкий надувний корпус, і в цьому є як переваги, так і недоліки. Про це та про багато іншого йтиметься у цій статті.

То чим човни ПВХ відрізняються від інших човнів?

Переваги

Надувні човни ПВХ мають основну беззаперечну перевагу перед жорсткими човнами – легкість та мобільність. У складеному вигляді вони можуть перевозитися в багажнику автомобіля або переноситися в спеціальній сумці або рюкзаку. Та й надутий, повністю оснащений човен ПВХ можуть переносити на невелику відстань 1-2 людини. Пласке дно надувного човна ПВХ навіть при наявності надувного кіля робить такі судна прохідними по будь-якому мілководдю.

Човну ПВХ не потрібне постійне місце зберігання або стоянки на причалі, його легко можна зберігати в гаражі, на балконі або на дачі. Невеликі моделі можна зберігати в сумці в міській квартирі. Хоча, краще зберігати надувний човен в злегка накачаному вигляді.

До переваг човнів ПВХ можна віднести їх ціну, яка зазвичай нижча від ціни жорстких човнів. Надувні човни не вимагають реєстрації при довжині до 4 метрів і потужності мотора до 10 к.с.

Недоліки

Основним недоліком човнів ПВХ можна назвати вразливість корпусу. Матеріал корпусу можна пошкодити об корчі, крижини та інші гострі предмети, пропалити (якщо човен тримати на стоянці близько до багаття), пробити або пошкодити під час риболовлі або полювання. Однак, ремонтопридатність тканини ПВХ дозволяє швидко заклеїти пошкоджене місце за допомогою штатного ремкомплекту. До того ж, сучасну тканину ПВХ не так легко пробити.

З чого зроблені човни ПВХ

Матеріал, який використовується переважною більшістю виробників надувних човнів, це багатошаровий полівінілхлорид або ПВХ, армований для міцності сіткою з ниток поліестеру. Це синтетична полімерна тканина, вона багато в чому перевершує гуму за своїми експлуатаційними властивостями. ПВХ стійкий до впливу моторних масел і бензину, має високу зносостійкість і не схильний до гниття чи впливу ультрафіолетового випромінювання, що особливо критично влітку на відкритій воді.

Також буває і не армований ПВХ-матеріал, він дешевше і поступається в міцності армованому. Існують човни з тентової тканини або з різновидів гуми. Вони найнижчі за якістю і ціною. У даній статті вони не розглядаються.

Щільність ПВХ

Щільність ПВХ

Тканина ПВХ має різну щільність, що не залежить від кількості шарів в структурі тканини. У більшості поширених моделей човнів від різних виробників щільність ПВХ матеріалу стандартна. ПВХ підвищеної щільності помітно дорожчий, він використовується лише в певних моделях човнів для екстремальних умов – рятувальні шлюпки, арктичні умови, військове застосування і т.д. До того ж, більш щільний матеріал робить човен важким і дорогим. Для більшості випадків туристичного або рибальського призначення човни з високоякісного ПВХ не мають особливого сенсу.

Корпус човна

Корпус будь-якого човна складається з надувних балонів (вони можуть мати кілька незалежних секцій), днища (воно може бути посилено жорстким пайолом, сланню або надувним air-deck високого тиску), кормового транця (з фанери або алюмінію, для моторних моделей), надувного кіля (для моторних моделей).

Балони

Корпус човна складається з надувних балонів-бортів. Балони накачують повітрям за допомогою насоса, вони мають перепускні клапани для вирівнювання тиску. Балон в надувному човні розділений на герметичні відсіки, що надає плавзасобу надійності і в якомусь сенсі навіть непотоплюваності в разі виходу з ладу одного з відсіків.

Днище

Днище

Днище надувних човнів найчастіше пласке, воно являє собою один шар ПВХ-матеріалу, закріпленого по периметру між балонами. Його підсилюють спеціальною знімною палубою – це може бути слань-килимок зі смуг вологостійкої фанери, слань книжка або алюмінієвий пайол з бічними стрингерами для більшої жорсткості. Також є надувні днищеві настили високого тиску Air-deck. Жорстка палуба надає корпусу човна стійкості, робить його використання більш безпечним і функціональним – днищевий настил не ковзає, він зручний при упорі в нього ногами під час веслування.

Транець

Крім замкнутого по периметру ПВХ-корпусу, деякі надувні човни мають жорсткий транець для кріплення підвісного мотора. Транець симетрично і без перекосів кріпиться до тканини ПВХ в кормовій частині човна. Транець буває алюмінієвий або з вологостійкої фанери.

Кіль

Надувним кілем оснащують моторні надувні човни. Він служить для додавання судну курсової стійкості на швидкості.

Висновки

Отже, ми з вами з’ясували, що представляє собою надувний човен ПВХ, чим він відрізняється від традиційного жорсткого човна, розглянули переваги, згадали і про недоліки.

Про вибір конкретного човна для ваших потреб ви можете прочитати в іншій нашій статті “Як вибрати надувний човен: 6 порад”, там докладно описано критерії оцінки різних моделей гребних і моторних човнів для риболовлі, прогулянок або водних походів.

Човни ПВХ

Наші дилери