Каное vs каяк – в чому різниця?

Каноэ vs каяк — в чем разница
Опубліковано: 22.04.2021

Каное, як і каяки, з’явилися дуже давно – це були перші плавальні засоби людей, хіба що за винятком плотів.

Каное були одними з перших човнів, створених людиною в Америці, Африці, Південно-Східній Азії і Океанії. Слово «каное» походить від іспанського Canoa, яке, в свою чергу, походить від карибського Ka-no-a, що означає «плисти по воді».

Ідея створення каное виникла у людей пізнього палеоліту (35-40 тисяч років тому), ймовірно, після побаченого стовбура дерева, що пливе по воді. З появою перших примітивних знарядь праці та навичок добування вогню люди стали видовбувати та  випалювати заглиблення в цілих колодах, надавати зовнішню форму першим каное. Вони мали веретеноподібну форму корпусу. Спосіб веслування – одним однолопатевим лопатоподібним веслом без кочета.

Значно пізніше з’явилися каркасні каное, обтягнуті шкурами тварин або покриті корою дерев. В Океанії також з’явилися вітрильні каное і каное з аутригером (балансиром), що нагадують сучасні катамарани. Вони зіграли ключову роль в розселенні людей на островах тихоокеанського регіону.

Надувний двохмісний каное
В Європі також робили каное, наприклад, в Данії виявили використання каное-довбанок з веслами періоду культури Ертебелле (близько 5300-3950 рр. до нашої ери). Запорізькі козаки робили “дуби” – каное з цільних стовбурів дерев, на яких вони ходили серед порогів Дніпра.

Перша фабрика, яка випускала каное промисловим способом, з’явилася в канадському Квебеку в 1750 році. Іноді всі сучасні каное, побудовані не традиційним способом, називають «канадськими».

Каяк також має давню історію. Каяк – вузький та довгий мисливський човен у народів півночі (ескімоси, алеути, чукчі, інуїти і ін.), Довжиною до шести метрів, він використовувався для переслідування морського звіра. Для приведення каяка в рух використовували весло з двома лопатями на кожному кінці. Використання такого двостороннього весла є характерною відмінністю каяків від каное.

Каркас каяка виготовлявся з тонких дерев’яних або кістяних планок та обтягувався шкірою моржів, тюленів або нерп; зверху розташовувався люк для мисливця. Людина сиділа всередині корпусу каяка, нижче рівня води, що робило цей човен більш стійким.

Холодні води північних морів і річок, де застосовувалися каяки, робили необхідним використання спеціальної “спідниці” – кільцевої накидки навколо пасажира, що забезпечує деякий захист від заливання кокпіта водою. Каяк був небезпечний при перекиданні – людині було складно швидко покинути човен, сидячи глибоко в його корпусі. Для цього навіть був придуманий “ескімоський переворот” – перекид “оверкиль” каяка разом з пасажиром, використовуючи спеціальний рух веслом в момент перевороту. З цієї та інших причин каяк був суто одномісним “індивідуальним” мисливським легким судном.

Каное і каяк: що між ними спільного

Сучасні каное і каяки приводяться в рух веслом, а також в деяких випадках – за допомогою вітрила. Існують як одномісні, так і багатомісні моделі каное і каяків. Обидва види човнів застосовуються для водних походів, водних видів спорту, риболовлі, полювання. Є каркасні, пластикові, металеві, надувні каное і каяки. І каное, і каяки, як правило, не мають кіля, хоча, можуть бути оснащені спеціальними стабілізаторами.

Є каяки, які конструктивно нагадують каное – це каяки Sit-n-top, де пасажир знаходиться не всередині корпусу, а розташований на корпусі каяка зверху, тобто вище рівня води.

Чим відрізняється каное від каяка?

Основна відмінність каяка від каное полягає в веслі. Весло каное має одну лопатоподібну лопать, воно по черзі опускається в воду для гребка з обох сторін корпусу судна. Весло каяка має дві лопаті на протилежних кінцях.
Двомісний каное весловий
Також серед відмінностей слід відзначити наступні:

  • Відкритість каное. Тут каное нагадує традиційний весловий човен. У каяку ж пасажир сидить всередині корпусу (в кокпіті) нижче рівня води, на сидінні зі спинкою, а в каное він сидить у відкритому корпусі на банці або на спеціальному сидінні зі спинкою. У класичних каное пасажир під час веслування стоїть на днищі на одному коліні. Таким чином, каное – більш “літній” плавальний засіб.
  • Надувне каное має підвищену непотоплюваністю за рахунок чотирьох герметичних відсіків. У той час, як жорсткий пластиковий каяк забезпечує непотоплюваність за рахунок наявності герметичних відсіків всередині корпусу і “спідниці” навколо пасажира в кокпіті. Згадаймо “ескімоський переворот” каяків.
  • Каное зазвичай мають значно більшу вантажопідйомність, але меншу стабільність при негоді, тому, що центр ваги каное з гребцом знаходиться вище (над рівнем води), а в каяку Sit-in центр ваги розташовано нижче – він знаходиться під водою. У той же час, каяки Sit-on-top мають вищий рівень центру ваги.
  • Каное часто має корпус, однаковий з обох сторін, за рахунок чого досягається двоспрямованість – пасажиру достатньо просто розвернутися і гребти в протилежний бік. Винятком є ​​моторні каное з транцем. Каяки ж завжди мають корпус, що дозволяє рухатися тільки в одному напрямку.
  • Ширина каное також більша, ніж у байдарок і каяків.
  • Каное зазвичай є розбірними, надувні моделі каное дуже нагадують надувні гребні або моторні човни, які в похідному вигляді поміщаються в багажник автомобіля. Є також жорсткі класичні спортивні каное, виготовлені у вигляді каркасних моделей з оболонкою, або мають цілісний алюмінієвий, дерев’яний або пластиковий корпус. Каяки також бувають розбірними (каркасні байдарки з простою оболонкою, або каркасні з надувними балонами всередині оболонки) і жорсткими – литими із пластику.
  • Розмір – каное може бути як одномісним, так і дуже великим – бойові каное досягали 30 метрів в довжину, тоді як каяки, як правило, одне-двомісні.

Що вибрати – каное або каяк

Звичайно, перед тим, як робити будь-який вибір, потрібно визначитися, для чого саме ви плануєте застосовувати плавальний засіб. Обидва види цих легких човнів чудово підходять для відпочинку, подорожей, екстриму, спорту, риболовлі або полювання.

Каное

Сучасні надувні каное з транцем мають набагато більшу вантажопідйомність і пасажиромісткість, ніж каяк, а в разі використання підвісного мотора їх швидкість не можна порівняти зі швидкістю каяків.

Надувні каное з транцем під мотор є компактними в перевезенні та зберіганні, вони ні в чому не поступаються звичайним надувним гребним або моторним човнам, а в деяких моментах перевершують їх за ходовими якостями. Вони добре підходять для далеких переходів відкритою водою.

Спортивні моделі класичних каное мають цілісний нерозбірний відкритий симетричний корпус, пасажир під час веслування або сидить на банці, або стоїть на одному коліні на днищі. Двоспрямований симетричний корпус робить можливим рух в обидві сторони без розвороту човна.

Каяк

Каяк є функціональний для екстриму, для сплавів бурхливими річками (моделі з кокпітом Sit-in), де центр ваги розташовано нижче, “спідниця” захищає пасажира від бризок і заливання. Моделі Sit-on-top, де пасажир знаходиться вище рівня води, зручні для риболовлі та водних прогулянок.

Каяки придатні для холодної пори року, оскільки є закритими (моделі Sit-In). Каяки маневрені у веслуванні завдяки веслу з двома лопатями. Каяки бувають розбірними каркасними, надувними або суцільнолитими із пластику – це по-різному впливає на їх компактність в транспортуванні і зберіганні, а також на їх ходові якості. Каяки зазвичай не мають можливості установки мотора. Каяки бувають одно- і двомісними, з внутрішнім розташуванням пасажира в кокпіті (моделі Sit-In) або пасажир сидить на корпусі каяка зверху (моделі Sit-On-Top).

Отже, з огляду на все вищевикладене, вам буде легше визначитися з вибором човна для активного відпочинку на воді. Буде це каное або каяк – вирішувати вам.

Наші дилери