Пліт для риболовлі Belly Boat: особливості та переваги

Плот для рыбалки Belly Boat: особенности и преимущества
Опубліковано: 22.04.2021

Човен-пліт Беллі Бот (Belly Boat) – це одномісний мініатюрний надувний човен, що нагадує  формою рятувальне коло або плавуче крісло. Ці човни також іноді називають “плаваючою трубою” (Float Tube) або “плавучою підковою” – все це обумовлено незвичайною формою їх корпусу.

Човен-пліт з’явився досить давно, перше його застосування було відзначено під час Першої Світової війни в якості індивідуального засобу подолання водних перешкод. Значно пізніше незаслужено забуті човни-плоти знову стали застосовуватися – цього разу для риболовлі. Сьогодні їх популярність зростає, особливо в країнах Європи, де навіть проводяться змагання з рибної ловлі за допомогою цих човнів.

У даній статті мова піде про особливості цього унікального плавального засобу, його переваги та недоліки.
Конструктивні особливості човна-пліт

Конструктивні особливості

Човен-пліт – це надувний підковоподібний човен, що нагадує крісло, де пасажир розташований спиною до напрямку руху. Унікальною конструктивною особливістю такого човна є той факт, що пасажир перебуває в воді або по пояс, або його ноги до колін. Різні моделі човнів-плотів припускають різне розташування пасажира.

Беллі-Бот приводиться в рух або ногами, або невеликими веслами на кочетах, як і традиційний надувний човен. Деякі моделі навіть можуть мати невеликий підвісний електричний мотор позаду пасажира. Ніс човна-плота може бути V-подібним або U-подібним. Відповідно змінюється гідродинаміка під час руху.

Комплектація такого човна може бути різною, але основний момент тут – це мінімум місця для рибальських снастей, тому що мініатюрність в цьому випадку є принциповою. Серед аксесуарів відзначимо надувний пайол, надувне сидіння, бортові сумки для снастей, весла, лямки для перенесення, насос, ремонтний комплект, сітки, сумка для перенесення.

Основні відмінності човна-плота від інших видів човнів – це, звичайно, розмір і розташування пасажира. Розмір – менший від найменших традиційних надувних човнів. Розташування пасажира (правильніше навіть назвати його “вершником”), як уже зазначалося, – наполовину в воді (або лише ноги у воді). Це основна і принципова відмінність даного виду човнів.

Основні переваги Belly Boat

Переваги човнів-плотів Belly-Boat:

  • Компактність. Поміщається в сумку або рюкзак, може переноситися повністю в зібраному вигляді за спиною.
  • Зручність для риболовлі. Риболовля з такого плавзасобу максимально зручна, тому що рибалка знаходиться на рівні водної поверхні. Також на такому човні можна рибалити в місцях, недоступних з берега.
  • Безшумність переміщення. За рахунок керування човном-плотом переважно ногами, переміщення його водоймою є дуже тихим, з мінімальним збуренням води, що дуже важливо під час рибної ловлі.

До недоліків можна віднести лише доволі незвичайне положення пасажира, хоча, до цього варто звикнути – і тоді ви повною мірою зможете відчути єднання з природою під час риболовлі або спогляданні лілій і латаття.
Кому підійде човен-пліт

Кому підійде човен-пліт

Чому варто вибрати човен-пліт? Човен-пліт чудово підійде для рибалок. Риболовля – основне призначення даного човна. Ловля нахлистом передбачає ряд вимог до місця розташування рибалки. У разі використання Беллі-Бота це розташування практично оптимально – на рівні води. Складно уявити більш зручний засіб для лову риби нахлистом, ніж з такого човна-плота.

Човен-пліт від Kolibri

Провідний український виробник човнів СБК “Колібрі” пропонує вашій увазі човен-пліт власного виробництва K-180F (серія Fisherman). Комплект включає:

  • човен
  • весла
  • пайол і надувне сидіння air-deck
  • лямки заплічні
  • сумки бортові
  • сумка для човна
  • сітки
  • ЗІП
  • насос

Переваги цієї моделі:

  • балони виготовлені з міцної п’ятишарової тканини ПВХ щільністю 850 гр/м2;
  • невелика вага і розміри в транспортувальному стані;
  • швидкий монтаж-демонтаж човна;
  • весельна група з поліпшеними гідродинамічними характеристиками;
  • пайол і сидіння air-deck.

Весь комплект має невелику масу – 15.5 кг, довжина човна 178 см, ширина – 112 см.

Отже, ми бачимо, що сучасна риболовля вимагає нестандартних рішень. Спорядження часто грає ключову роль. Човен-пліт – незамінна річ для рибалок і любителів активного відпочинку. Це унікальний плавальний засіб, який не схожий на жодний інший човен, катер або байдарку. Купуючи Belly Boat від Kolibri, ви робите правильний вибір.

Наші дилери