Популярні моделі човнів Kolibri: описуємо особливості кожного

Соотношение цены и качества
Опубліковано: 07.03.2021

Український виробник надувних човнів Суднобудівна компанія “Колібрі” присутній на ринку маломірних плавальних засобів вже більше 25 років. За ці роки човни “Колібрі” заслужено завоювали популярність серед рибалок та любителів водних походів багатьох країн світу на декількох континентах. Широка мережа дилерів дає можливість отримати консультації, придбати запчастини та аксесуари максимально близько до клієнта.

В асортименті СБК “Колібрі” є як гребні надувні човни, так і моторні. Власне швейне і ливарне виробництво дозволяють створити повний цикл виготовлення якісних виробів.

Човни “Колібрі” мають міжнародну сертифікацію і використовуються державними, громадськими та комерційними організаціями. І звичайно ж, наші човни радують всіх любителів активного відпочинку на воді – рибалок і мисливців, туристів та екстремалів, – всіх, хто любить романтику тихих річкових заплав або вітер з бризками на швидкісний глісаді.

В цій статті ми розповімо вам про особливості різних надувних човнів модельного ряду “Колібрі”.
Гребные надувные лодки Kolibri

Гребні надувні човни Kolibri

Гребні човни приводяться в рух веслами, хоча деякі моделі можуть мати знімний кормовий транець для встановлення підвісного мотора до 3,5 к.с.

СБК “Колібрі” виробляє три серії гребних човнів:

Всі три серії гребних човнів виготовлені з тканини ПВХ щільністю 850 гр/м². Шви зварені на установках СВЧ (струми високої частоти). Всі моделі гребних човнів “Колібрі” мають рухливі сидіння (банки), які можуть переміщатися уздовж бортів човна всередині кокпіту – внутрішнього простору човна, де знаходяться пасажири. Всі ці човни оснащені веслами, ручками для перенесення, леєрами уздовж бортів, насосом, ремкомплектом, сумкою для перенесення і зберігання, паспортом.

Моделі даної серії відрізняються між собою розмірами, формою корпусу і додатковою комплектацією – це можуть бути днищеві настили різних видів, кормовий транець для мотора, тент-намет, тент від сонця, м’які накладки на сидіння, носові сумки-рундуки, сумки-рундуки під банки і т.д.

Серія “Супер-лайт” (K-190, K-210, K-230) – це одномісні (вантажопідйомність в середньому 110 кг) гребні човни невеликих розмірів (довжина кокпіту 134-174 см, ширина 49 см), з полегшеними веслами, однією рухомою банкою (сидінням). Діаметр надувного балона 28 см, кількість відсіків в балоні – 2. Днищевий настил в базову комплектацію човнів серії “Супер-лайт” не входить, хоча може бути куплений і встановлений окремо. Човен є ідеальний для одиночної риболовлі, він має невелику масу (комплект важить приблизно 11 кг), швидко збирається-розбирається (розмір упаковки 74х35х30 см). Популярний представник гребних човнів серії “Супер-лайт” – модель K-210. Ця модель ідеальна для одиночної риболовлі, особливо зі встановленим пайолом.

Серія “Стандарт” (K-220T, K-240T, K-260T, K-280T, K-280CT, K-300CT) – це двомісні повнорозмірні гребні човни (модель 300 – вже тримісна) вантажопідйомністю 160-340 кг. Довжина кокпіту 150-217 см, ширина 60-64 см. Човни серії “Стандарт” оснащені повнорозмірними веслами з поліпшеними характеристиками, мають по дві рухливі банки (модель 220 – одну банку), також всі човни цієї серії мають встановлені в заводських умовах кріплення для навісного транця. Транець служить для кріплення навісного мотора потужністю до 3.5 к.с. Таким чином, човни цієї серії вже можуть вважатися веслувально-моторними. Діаметр надувного балона човнів серії “Стандарт” 34-38 см, кількість відсіків в балоні – 2. Такі балони надають можливість використання човнів цієї серії на відкритій воді, вони дозволяють тримати невелику бічну хвилю. Днищевий настил для гребних човнів серії “Стандарт” може бути різних видів. СБК “Колібрі” виробляє для цієї серії човнів фанерні килимки-пайоли, пайоли слань-книжка, надувні днищеві настили високого тиску air-deck. Човен є ідеальним для риболовлі удвох, він має невелику масу (весь комплект важить від 12.5 до 30 кг), легко збирається-розбирається. Популярний представник гребних човнів серії “Стандарт” – модель K-260T. Ця модель комфортна для двох пасажирів, особливо зі встановленим пайолом.

Серія “Профі” (K-250T, K-270T, K-290T) – це дво-тримісні повнорозмірні гостроносі гребні човни з можливістю встановлення підвісного мотора потужністю до 3.5 к.с. Вантажопідйомність цих човнів 210-260 кг. Човни мають більш обтічний корпус, що робить їх найоптимальнішими гребними човнами для використання під мотором. Діаметр надувного балона човнів серії “Профі” 34 см, кількість відсіків в балоні – 2. Такі балони дозволяють відносно безпечно використовувати човни даної серії на відкритій воді, при невеликому хвилюванні. На човнах серії “Профі” можуть бути встановлені такі ж днищеві настили, як і для човнів серії “Стандарт”. Веслувально-моторні човни “Колібрі” серії “Профі” підходять для невеликих водних походів по річках та озерах, в основному, використовуючи мотор, оскільки гострий ніс і форма корпусу робить це більш комфортним, ніж для інших гребних човнів “Колібрі”. Звичайно, човни серії “Профі” чудово використовувати також для риболовлі або полювання. Ці човни мають невелику масу (комплект важить від 20 до 23 кг), вони легко збираються-розбираються. Популярний представник гребних човнів серії “Профі” – модель K-290T. Ця модель комфортна для двох пасажирів, вона досить простора і гідродинамічна для руху під мотором.

Переваги гребних човнів “Колібрі”

Невелика маса комплекту і простота збирання робить гребні човни “Колібрі” мобільними та зручними для походів вихідного дня, риболовлі на річках та озерах. Збільшений діаметр балона деяких моделей та два герметичних відсіки забезпечують безпеку при використанні цих човнів на відкритій воді. Можливість установки мотора робить гребні човни “Колібрі” універсальним веслувально-моторним плав-засобом, який може застосовуватися в досить широкому діапазоні завдань – водний туризм, поїздки на пікнік, риболовля, полювання. Пласке дно дозволяє ходити по мілководдю, що недоступно для інших видів човнів. Невелика довжина цих човнів робить необов’язковою їх реєстрацію. Перевагою також є прийнятна ціна гребних човнів “Колібрі” в порівнянні з моторними.

Недоліки гребних човнів “Колібрі”

До недоліків гребних човнів “Колібрі” слід віднести низьку жорсткість їх корпусу (особливо без пайола) і як наслідок – низьку курсову стійкість. Відсутність кіля і жорсткого транця також впливає на цей параметр, особливо на швидкості під мотором.

Також відзначимо низьку швидкість і не комфортність тривалого веслування. Далеко і довго на веслах не пройдеш, навіть з огляду на зручні оригінальні кочети виробництва “Колібрі”. На веслувальних човнах можливе використання тільки малопотужних моторів.

Матеріал ПВХ, з якого виконані ці човни, має меншу щільність, ніж матеріал моторних човнів, це робить гребні човни дещо більш уразливими для гострих предметів.

Хоча, всі ці особливості складно віднести до недоліків, тому що гребні човни служать своїм певним цілям і не можуть претендувати на функціонал великих моторних човнів, про які йтиметься нижче.

Моторні човни kolibri

Моторні човни, звичайно, призначені для застосування з мотором, маючи також штатні весла для маневрування біля берега або для руху по мілководдю. Мотор кріпиться на стаціонарний кормовий транець. Потужність мотора для цих човнів може бути від 3,5 до 35 к.с. Моторні човни бувають як плоскодонними, так і кільовими.

Рухливі банки, м’які накладки на них, сумки-рундуки (під банки і носові), роульс для кріплення якірного канату, пайоли різних видів, перепускні клапани для вирівнювання тиску в балонах – всі ці штатні і додаткові деталі роблять човни “Колібрі” лідером на ринку мобільних плавальних засобів.

СБК “Колібрі” виробляє п’ять серій моторних човнів:

Моторні човни “Колібрі” виготовлені з тканини ПВХ щільністю 950-1100 гр/м². Це більш щільний матеріал у порівнянні з матеріалом гребних човнів. Всі ці човни оснащені повнорозмірними веслами з поліпшеними гідродинамічними характеристиками. Також човни “Колібрі” комплектуються ручками для перенесення, леєрами уздовж бортів, насосом, рем-комплектом, сумкою для перенесення і зберігання, паспортом. Широкий набір додаткового обладнання робить водні подорожі комфортними і безпечними. Це навіс-намет, тент від сонця, носові тенти від бризок, тент для транспортування і т.д. Шви зварені на установках СВЧ (струми високої частоти). Моделі моторних човнів “Колібрі” відрізняються розмірами, формою корпусу, потужністю мотора і додатковою комплектацією.
Моторная лодка Kolibri
Серія “Стандарт” (KM-200, KM-245, KM-260, KM-280, KM-300, KM-330) – це плоскодонні (вантажопідйомність від 250 до 480 кг) човни пасажиромісткістю від 1 до 4 осіб (довжина кокпіта 110-222 см, ширина 64-70 см). Діаметр надувного балона 38-42 см, кількість відсіків в балоні – 2 або 3. Три варіанти днищевого настилу – слань-килимок, слань-книжка, надувний air-deck. Човни цієї серії мають різну довжину – від 200 до 330 см. І всі ці моделі дозволяють різній кількості пасажирів комфортно подорожувати по воді під мотором потужністю від 3,5 до 12 к.с. Моторні човни серії “Стандарт” – це багатофункціональні човни для риболовлі поодинці (KM-200) або для сімейних прогулянок (KM-330). Популярний представник моторних човнів серії “Стандарт” – модель KM-300. Ця модель дуже комфортна для риболовлі удвох або для водних походів трьох осіб.

Серія “Лайт” (KM-280DL; KM-300DL; KM-330DL) – це полегшені кІльові (вантажопідйомність від 350 до 470 кг) човни пасажиромісткістю від 2 до 4 осіб (довжина кокпіта 200-250 см, ширина 73 см). Діаметр надувного балона 42 см, кількість відсіків в балоні – 3 + 1. Полегшена тканина 950 гр/м² і полегшений пайол слань-книжка. Плавні обводи корпусу надають човнові поліпшених морехідних якостей під мотором потужністю від 5 до 15 к.с. Найбезпечніше зі збільшеним діаметром балона і збільшеним кокпітом робить човни цієї серії оптимальним судном для сімейного відпочинку на воді. Популярний представник моторних човнів серії “Лайт” – модель KM-330DL. Ця модель оптимальна для безпечних водних прогулянок – балони збільшеного діаметру, мотор середньої потужності, кіль, просторий кокпіт зроблять незабутнім річковий похід для чотирьох осіб.

Серія “Профі” (KM-245D, KM-260D, KM-280D, KM-300D, KM-330D, KM-360D) – це повнорозмірні кільові (вантажопідйомність від 260 до 650 кг) моторні човни “Колібрі” з класичною формою балона . Пасажиромісткість від 2 до 5 осіб (довжина кокпіта 150-252 см, ширина 64-73 см). Діаметр надувного балона 38-42 см, кількість відсіків в балоні – 3 + 1. Більш щільна тканина 1100 гр/м², два варіанти пайола зі стрингерами, кіль роблять корпус цього виду човнів більш монолітним і придатним для швидкісного переміщення і маневрування на відкритій воді. Вони мають відмінну курсову стійкість і опірність до бічної хвилі. Потужність мотора для цієї серії човнів – до 20 к.с. Популярний представник моторних човнів серії “Профі” – модель KM-360D. Ця модель добра для швидкості і драйву. Великі балони, потужний мотор, кіль, жорсткий пайол зі стрингерами дадуть вам відчути слухняну в управлінні флагманську модель серії “Профі”.

Серія “Sea Line” (KM-330DSL, KM-360DSL, KM-400DSL, KM-450DSL) – це повнорозмірні кільові (вантажопідйомність від 470 до 890 кг) моторні човни “Колібрі” для походів на великі відстані навіть в більш екстремальних умовах. Пасажиромісткість від 4 до 5 осіб (довжина кокпіта 250-369 см, ширина 73-90 см). Діаметр надувного балона 42-49 см, кількість відсіків в балоні – 3 + 1 (4 + 1). Щільна ПВХ тканина 1100 гр/м², два варіанти пайола зі стрингерами, кіль посилений захисним бусом 12 см. Ці човни мають відмінну керованість і велику пасажиромісткість. Потужність мотора цієї серії човнів – до 35 к.с. Високі морехідні якості даної серії човнів дозволяють використовувати їх як рятувальні шлюпки або застосовувати їх для спеціальних операцій. Популярний представник моторних човнів серії “Sea Line” – модель KM-450DSL. Ця модель має три рухливі банки для п’яти осіб, дозволяє застосовувати мотор до 35 к.с., її вантажопідйомність майже 900 кг – все це робить її придатною для найсерйозніших цілей.

Серія “Explorer” (KM-270DXL, KM-300DXL, KM-330DXL, KM-360DXL) – це повнорозмірні кільові (вантажопідйомність від 450 до 690 кг) моторні човни “Колібрі” для сімейного відпочинку. Пасажиромісткість від 2 до 5 осіб (довжина кокпіта 192-282 см, ширина 82 см). Діаметр надувного балона 44 см, кількість відсіків в балоні – 3 + 1. Щільна ПВХ тканина 1100 гр/м², два варіанти пайола, кіль посилений захисним бусом 12 см. Ці човни комфортні, мають відмінну керованість і пасажиромісткість. Потужність мотора цієї серії човнів – до 20 к.с. Досить потужні і місткі човни з балоном великого діаметру, які до того ж мають жорсткий днищевий настил і посилений кіль, роблять їх вірним вибором для безпечного сімейного відпочинку на воді. Популярний представник моторних човнів серії “Explorer” – модель KM-360XL. Ця модель має просторий кокпіт для п’яти осіб, використовує мотор до 20 к.с., її вантажопідйомність майже 700 кг – гідний вибір для швидких і безпечних водних прогулянок.

Переваги моторних човнів “Колібрі”

Невелика маса при високій вантажопідйомності робить човни “Колібрі” більш вигідними по відношенню до жорстких моторних човнів. Збільшений діаметр балона, два і більше відсіків, жорстка палуба, кіль, потужний мотор – все це надає надувним моторним човнам “Колібрі” відмінні морехідні якості. Низька осадка робить їх прохідними по мілководдю. Якісна тканина ПВХ високої щільності, стійка до механічних, термічних і хімічних впливів, робить такі човни аналогічними жорстким, але при цьому вони помітно легші. Універсальність надувних моторних човнів “Колібрі” – від риболовлі до рятувальних операцій, від глісади з вітерцем до сімейних прогулянок серед латаття – є безперечною перевагою.

Недоліки моторних човнів “Колібрі”

До недоліків будь-якого надувного моторного човна можна віднести особливість виходу на глісаду – “кобра” (човен задирає ніс під час розгону і виходу на глісер) і “дельфінування” (поздовжня нестійкість, тобто порушення рівного руху човна, коливання вгору і вниз) . Як правило, це відбувається при першому спуску човна на воду і усувається шляхом перерозподілу вантажу в кокпіті, зміною висоти установки і кута нахилу мотора, зміною потужності мотора і т.д.

Ми намагались коротко описати основні критерії для вибору човна “Колібрі” – як гребної моделі, так і моторної. Для різних цілей і бюджетів, для різної кількості пасажирів.

Впевнені, що яким би не став Ваш вибір – ви будете задоволені якістю човна, він буде довгі роки радувати вас і ваших друзів, а команда “Колібрі” завжди рада допомогти вам консультаціями, порадами в підборі аксесуарів.

Звертайтеся до дилерів “Колібрі” в вашому регіоні, придбайте човен вашої мрії. Пам’ятайте – сезон ніколи не закінчується!

Наші дилери