Як вибрати надувний човен: 6 порад

Как выбрать надувную лодку: 6 советов
Опубліковано: 01.03.2021

Вибір надувного човна – для когось очевидний і легкий, а для когось – ні. Звичайно, якщо ви – рибалка, водний турист або просто любитель активного відпочинку, то для вас фактично немає проблеми вибору човна – ви вже точно знаєте, чого хочете. Якщо ж ви є  новачок в цій сфері, ми постараємося коротко розповісти, як вибрати надувний човен. Деякі прислухаються до порад друзів, читають коментарі та відгуки, дивляться відео-огляди на YouTube. Але всі ці джерела інформації все-таки досить суб’єктивні. У кожного свій погляд на технічні деталі. Вам потрібно обрати човен для себе, тому рекомендуємо відштовхуватися від Ваших особистих цілей і переваг, аж до кольору корпусу.

Отже, почнемо з того, що ж являє собою надувний човен?

У загальному випадку, це досить легкий, надувний, розбірний плавзасіб, який оснащено веслами. Надувний човен в розібраному вигляді поміщається в одну або дві сумки для транспортування.

Основні критерії вибору надувного човна.

  • Тип човна
  • Розмір човна
  • Пасажиромісткість
  • Вантажопідйомність
  • Особливості корпусу

Залежно від потрібних критеріїв вже вибирається конкретна модель човна.
Чим же відрізняються надувні човни

Чим же відрізняються надувні човни?

Перш за все, сучасний надувний човен виготовляється з міцного еластичного матеріалу ПВХ і складається з декількох герметичних відсіків, які накачують повітрям за допомогою насоса. Надувні човни бувають веслувальні (гребними) і моторними, плоскодонними та кільовими. Висота борту, форма носа і вид транця також можуть бути різними, в залежності від динамічних характеристик конкретної моделі.

Веслувальні човни – це простий варіант плоскодонного човна, який можна використовувати як з днищевим настилом, так і без нього. Розмір гребного човна може варіюватися від 1,9 до 2,8 метрів, іноді до 3-х метрів. У більшості випадків гребні човни мають кріплення для навісного транця і можуть комплектуватися знімним навісним транцем під мотор, потужністю до 3,5 к.с.

Моторні човни бувають плоскодонними і кільовими зі стаціонарно встановленим транцем під мотор. Моторні плоскодонні човни не мають кіля, на них можна ставити кілька варіантів пайола, від фанерного до надувного, що додає жорсткість човнові. Розміри таких човнів не перевищують 3,3 метри в довжину, є можливість установки мотора до 12 к.с. Дані човни мають середні характеристики керованості. Але якщо для вас важлива швидкість, краща керованість, то вам підійде моторний кільовий човен. Кільовий човен має кіль і жорсткий розбірний пайол, він може бути фанерним або алюмінієвим. Такі човни порадують значними розмірами, від 3-х до 4,5 метрів і можливістю установки більш потужного мотора до 35 к.с. Моторним кільовим човнам не страшні переходи на більш довгі відстані. Пасажиромісткість варіюється від однієї до кількох осіб. Надувні човни мають малу осадку, вони підходять для експлуатації практично на будь-яких водоймах.

Основні рекомендації по вибору надувних човнів

Мобільність

Основна перевага будь-надувного човна – мобільність: вийняв з багажника, накачав, зібрав, спустив на воду – готово. Невеликий човен в надутому вигляді навіть можна нести на плечі. Правда, все це не зовсім доречно для великих моделей з транцем, жорсткою  палубою, кілем. В цьому випадку складання-розбирання човна відбувається не часто, а транспортування здійснюється найчастіше в уже зібраному вигляді, для чого є спеціальні автопричепи. Але в загальному випадку човен будь-якого розміру – це, перш за все, мобільність його транспортування до місця використання.

Відзначимо важливу перевагу надувних човнів в плані мобільності – для них зовсім не обов’язково місце на човновій стоянці або причалі, як це потрібно для великих “жорстких” човнів і катерів.

У загальному випадку, ступінь мобільності вашого човна – то ваш вибір!

Моделі:

  • Супер-малі човни-плоти для риболовлі, одномісні. Можна переносити за спиною, як рюкзак – максимальна мобільність;
  • Компактні гребні човни для риболовлі, пасажиромісткістю 1-2 осіб. Досить легкі для перенесення і швидкі в збірці;
  • Надувне каное – човни для водних прогулянок (як на веслах, так і під мотором). Можна порівняти в мобільності з компактними гребними човнами;
  • Моторні надувні човни вже складно віднести до мобільних, хоча вони значно зручніші в плані переміщення та зберігання в порівнянні з “жорсткими” човнами.

Розмір

Чи має значення розмір моделі надувного човна? Гарне питання.

Припустимо, ви любите порибалити наодинці, або ж ви плануєте водні походи в компанії друзів. Відповідно, човен можна вибрати одномісний або побільше, вгору по лінійці моделей. Благо, вибір в цьому плані зараз великий. Розмір кокпіту (внутрішнього простору човна) варіюється в широких межах, сидіння (банки) в сучасних надувних човнах роблять рухливими і знімними, що дозволяє при бажанні змінити корисний внутрішній об’єму човна  для різних цілей. Слід пам’ятати, що розмір і вантажопідйомність надувного човна добре вибирати з невеликим запасом під ваші цілі. Перевантаження човна на воді неприпустиме  з метою вашої безпеки і безпеки ваших близьких.

Мотор або весла

Тут теж ваш вибір залежить суто від ваших цілей. Або відійти від берега на веслах і стати на якір для риболовлі з вудкою в тихому місці, або з вітерцем глісування на відкритій воді під потужним мотором. Нагадаємо, що на веслові човни також часто є можливість установки невеликого мотора на транець. Тобто, вибір «мотор / весла», строго кажучи, не залежить від розміру надувного човна.

Моделі:

  • невеликі гребні моделі, які не передбачають встановлення мотора;
  • гребні моделі з можливістю установки на знімний транець підвісного мотора потужністю до 3.5 к.с;
  • човни зі стаціонарним транцем під мотор від 3.5 до 35 к.с.

Чи потрібен кіль

Кіль потрібен для курсової стійкості. Надувні човни з кілем менше схильні до нишпоренню в сторони на швидкості, тобто кіль стабілізує напрям руху човна. Човни з кілем мають кращу маневреність, керованість, швидкий вихід на глісер. На деяких моделях моторних човнів присутній надувний кіль, що є великим плюсом. Якщо ж у ваші плани не входить швидка їзда з вітерцем, вибирайте модель човна з плоским днищем.

Моделі:

  • надувним кілем, зазвичай, оснащені човни середніх і великих розмірів

Палуба

Палуба або днищевий настил (пайол) додає надувному човну зручності, безпеки, функціональності та додаткової жорсткості. Стояти або ходити твердим настилом, звичайно, зручніше і безпечніше. Моторні та гребні надувні човни переважно оснащені пайолом різних видів. Наприклад, гребти на веслах набагато зручніше, впираючись ногами в тверду палубу, та й вставати на ноги або переходити всередині кокпіта зручніше і безпечніше, якщо днище не прогинається і не ковзає під вами. Але є моделі і без днищевого настилу. До того ж, пайол завжди можна купити пізніше або поміняти на пайол іншого виду. До речі, види пайолів бувають такі:

  • фанерний вологостійкий пайол;
  • алюмінієвий пайол;
  • надувний пайол Air-deck

Різні види пайола відрізняються функціональністю, хоча і служать одній меті. Фанерні і алюмінієві пайоли приблизно вдвічі важче надувних.

Моделі:

  • можливість установки пайола різних видів мають всі надувні човни;
  • існують моделі, які не мають пайола в базовій комплектації, але його завжди можна купити та встановити додатково

Додаткове обладнання

Обирайте виробника, який пропонує багато додаткових “фішок” для своїх моделей надувних човнів. Зазвичай, додаткове обладнання розроблено під конкретні моделі надувних човнів, це пов’язано з розташуванням і розміром кріпильних елементів, як, наприклад, для тенту від сонця або носового тенту.

Сумки, які розташовуються під сидіннями (банками) або в носі човна, м’які накладки на банки також мають розмір і особливості кріплення під конкретні моделі певного виробника і можуть не підійти на човен іншого бренду, це теж треба мати на увазі.

Дуже корисні такі додаткові швейні вироби для човнів, як:

  • тент від сонця;
  • тент-намет;
  • носовий тент від бризок;
  • захисний тент для перевезення човна;
  • рятувальні жилети;
  • спеціальні човнові сумки для їх зберігання і перенесення

Також не будемо забувати про такі важливі додаткові аксесуари, як тримачі вудок, спінінгів та ехолотів.

Співвідношення ціни та якості

Співвідношення ціни та якості

Філософське питання.

Пригадуються фрази про «скупий платить двічі (тричі)» або «не шкодувати для себе, коханого”. Знову спадає на думку ідея поневіряння по форумам і соцмережах в пошуках оглядів і порад. Але спустімося на землю.

В принципі, моделі надувних човнів від різних виробників схожі одна на одну – в цілому застосовуються аналогічні викрійки, розміри і форма різних моделей десь повторюються, хоча, звичайно, є і авторські розробки. Але важливі відмінності як завжди – в деталях. Матеріал, шви, фурнітура, якість збирання, набір додаткового обладнання та аксесуарів, сервіс, гарантія та ще маса особливостей робить кожну торгову марку особливою.

Якісь виробники економлять і намагаються всіляко здешевити човен. Наприклад, застосовують деталі з дешевої пластмаси сторонніх виробників, а хтось навпаки – сам займається литтям і гарантує якість нанесенням свого логотипу на деталі. Відрізняються і технології виготовлення. Скажімо, струми високої частоти – кращий вибір для якісного з’єднання швів. І матеріал, звичайно, теж дуже важливий. Дешева тканина не буває якісною, і навпаки – це очевидно.

Далі – весла, банки, палуба, сумки, тримачі риболовних снастей, тенти, транцеві колеса і ще маса обладнання та аксесуарів, які або входять до базового комплекту, або купуються окремо, як опції – все це, звичайно, теж впливає на ціну. І визначити чарівне співвідношення ціни та якості – виключно Ваша задача. Вивчивши опис технологій виготовлення човнів від різних виробників (якщо це описано на їх сайтах), вже можна зробити для себе деякі висновки. Часто можна попередньо відвідати фірмовий магазин, самому оглянути човен, помацати його, що називається, власноруч, і зробити для себе висновки.

Велику роль при виборі також грає міжнародна сертифікація моделей човнів. Не полінуйтеся знайти цю інформацію, і ваш вибір буде ще більш вірним.

Отже, ви дочитали статтю до цього місця – тепер всі необхідні дані для вибору човна у вас є. Основний критерій – особисті переваги і мета, для чого саме ви плануєте застосовувати свій майбутній човен.

Зичимо вам вірного вибору надувного човна вашої мрії, який довгі роки буде радувати вас і ваших друзів.

Наші дилери