Типи днища човнів ПВХ: переваги та недоліки

Типи днища човнів ПВХ: переваги та недоліки
Опубліковано: 08.09.2022

Вибір надувного човна безпосередньо пов’язаний з типом днищового настилу (пайола), особливо якщо ви збираєтеся придбати моторний човен. Про типи, особливості та критерії вибору днища човна ПВХ і йтиметься у цій статті.

Пайол – це настил, що знімається, який встановлюється на дно човна. Існує кілька основних видів пайолів. Кожен вид пайола має свої переваги та недоліки. Дно човна ПВХ підбирається, виходячи з особистих уподобань, умов експлуатації та типу надувного човна. Днищовий настил служить для покращення ходових якостей човна.

Види днища човна ПВХ

Розглянемо різні типи днища ПВХ човна, що застосовуються в надувних гребних і моторних човнах.

– Рейковий настил (слань-килимок)
Виготовлений із морської вологостійкої фанери, товщиною 9 мм з антиковзким покриттям. Складається з кількох секцій, від 2-х до 7-ми, з’єднаних між собою кишенями з тканини ПВХ. Використовується у гребних та моторних плоскодонних човнах, частково покриваючи поверхню днища човна. Має невелику вагу, низьку вартість та закриває базові потреби.
– Слань-книжка
Виготовляється із аналогічної фанери. Складається з більших частин, з’єднаних тканиною ПВХ і покриває всю поверхню днища. Застосовується на гребних та моторних човнах. Має більшу жорсткість, ніж у рейкового настилу, але у свою чергу поступається жорсткому пайолу.
– Жорсткий пайол
Виготовляється з фанери товщиною 12 мм або з більш довговічного та зносостійкого алюмінієвого профілю. Використовується для кільових моторних човнів. Частини цього пайолу з’єднуються між собою за допомогою спеціальних профілів – Н-подібного та П-подібного. Кількість секцій такого пайолу може змінюватись в залежності від моделі човна. Наприклад, пайол для надувного човна «Колібрі» КМ-360DXL складається з п’яти секцій.
Для надання додаткової жорсткості пайолу використовуються стрінгери, що з’єднують частини пайолу між собою, забезпечуючи монолітну конструкцію. Даний вид пайола має найбільшу жорсткість, що дуже важливо для кільових моторних човнів – покращуються ходові якості. До недоліків даного пайолу можна віднести більшу вагу та більш тривалий час монтажу-демонтажу в порівнянні зі слань-книжкою та надувним пайолом.
– Air-deck
Це надувний пайол високого тиску (0,6 Бар) – складається з двох шарів ПВХ, з’єднаних між собою синтетичними нитками, що утворюють стільникову структуру. Має товщину 70-80 мм. Використовується на всіх типах надувних човнів.

Ця інновація виникла нещодавно і вже добре зарекомендувала себе серед любителів надувних човнів. З цієї диво-тканини виробляють не тільки днище для човна, але й SUP-дошки, надувні каяки, понтони та інші вироби.

Надувний пайол air-deck – легкий, компактний, простий у монтажі-демонтажі. Цей пайол можна не діставати при згортанні човна, достатньо відкрити клапан і спустити повітря. До умовного недоліку (при використанні цього пайолу в кільовому човні) можна віднести його меншу жорсткість у порівнянні з жорстким фанерним або алюмінієвим пайолами. Це проявляється при експлуатації човна під потужним двигуном у глісуючому режимі, при досить великому хвилюванні.

Підбиваємо підсумки: яке днище вибрати

Для кожної моделі надувного човна ПВХ, гребного чи моторного, плоскодонного чи кільового, передбачений свій вид днищового настилу (пайолу), або цих видів може бути декілька.

Наприклад, для гребних човнів “Колібрі” серії “Супер Лайт” передбачено лише пайол слань-килимок. У той час, як для гребних човнів серії “Профі” можливе встановлення пайолів трьох видів – слань-килимок, слань-книжка та air-deck. Це стосується також плоскодонних моторних човнів серії “Стандарт”.

У кільових моторних човнах “Колібрі” серії “Лайт” ставиться пайол слань-книжка.

А ось для кільових моторних човнів серій “Профі” та “SL” підійде жорсткий пайол (фанерний або алюмінієвий) зі стрінгерами. Кілеві моторні човни серії “XL” оснащуються твердим алюмінієвим пайолом або пайолом air-deck.

Сподіваємося, ця інформація допоможе вам визначитися з вибором днищового настилу для вашого човна, а якщо у вас залишилися питання, то фахівці сервісного центру СБК “Колібрі” охоче дадуть на них відповідь. Координати зв’язку ви знайдете на нашому сайті.

Наші дилери