Ремонт надувного човна ПВХ

Ремонт ПВХ лодки
Опубліковано: 03.06.2021

У будь-якому водному поході – на рибалці або полюванні, під час складного сплаву бурхливими гірськими річками або під час сімейної прогулянки тихими озерами є ймовірність пошкодження надувного човна ПВХ. Такі човни виготовлені з досить міцної п’ятишарової тканини, яка має різну щільність в залежності від моделі плавального засобу. Однак, наскрізне пошкодження бортів човна, які представляють собою надуті повітрям балони, які перебувають під певним тиском, призводить до здування, деформації та втрати плавучості, що тягне за собою небезпечні наслідки на воді.

Необхідність ремонту може виникнути як вдома, так і безпосередньо під час подорожі. Отже, треба бути готовим до того, що усунення пошкоджень човнів з ПВХ може відбуватися в екстремальних умовах.

Види пошкоджень човнів ПВХ

Найпоширеніше ушкодження човна з тканини ПВХ – це, звичайно, прокол або поріз корпусу (днища або надувних бортів). Такі прикрі пробоїни можуть виникнути в результаті наїзду на корч або інший гострий предмет у воді. Корпус ПВХ човна можливо проткнути по необережності зсередини – ножем, якорем або іншим гострим предметом. Сильні потертості корпусу з подальшим порушенням його цілісності можуть виникнути при необережному переміщенні плавзасобу волоком по берегу. Також є ймовірність пропалити тканину човна на стоянці, якщо човен розташований на березі занадто близько до багаття.

Крім ушкоджень цілісності тканини ПВХ на бортах і днищі, можуть статися і інші пошкодження човна, наприклад:

  • ушкодження кочетів;
  • ушкодження моторного транця;
  • пошкодження клапанів;
  • вихід з ладу насоса;
  • ушкодження пайола

Ремонт складних пошкоджень краще довірити професіоналам, це заощадить ваш час і убезпечить човен від можливих неправильних дій. Сервісний центр завжди готовий привести в робочий стан будь-яку модель човнів виробництва СБК Колібрі.

Інструменти і матеріали для ремонту ПВХ човнів

Для ремонту човна ПВХ вам буде потрібен мінімальний набір матеріалів та інструментів:

  • заплатки з тканини ПВХ;
  • спеціальний клей;
  • рівний твердий предмет або ролик (для розгладження);
  • будівельний або побутовий фен;
  • ножиці або ніж;
  • серветки або тканина для протирання;
  • ацетон (або інший засіб для знежирення поверхонь, що склеюються).

Як знайти пошкодження на човні

Якщо пошкодження вашого човна – це поріз або прокол корпусу ПВХ, але візуально його не видно, скористайтеся простим способом виявлення дрібної пробоїни: в передбачуваній області покрийте корпус човна пінним мильним розчином і притисніть балони – повітря, що виходитиме, утворить бульбашки в місці пошкодження.

Як полагодити поріз або прокол на корпусі човна

Невеликі порізи або проколи (до 5 см) можна легко закрити самостійно навіть в похідних умовах, використовуючи штатний ремкомплект. Для цього треба спершу точно визначити місце проколу, потім добре очистити, висушити і знежирити пошкоджене місце. Далі за допомогою олівця відзначаємо на корпусі контури латки, вирізаємо латку – її розміри повинні бути більше ушкодженого місця приблизно на 2 см по краях. Лицьова сторона тканини ПВХ – матова, а внутрішня – глянцева. Розміщуємо човен на рівній твердій поверхні для зручності ремонту. Наносимо клей на пошкоджену частину човна і на латку, потім з’єднуємо їх, притиснувши і розгладивши це місце будь-яким плоским рівним предметом або спеціальним роликом. Потрібно також ознайомитися з правилами використання конкретного клею, бувають випадки, коли нанесений клей спершу потрібно витримати 10-15 хвилин, і тільки потім з’єднувати частини, які склеюються. Місце склеювання краще попередньо розігріти за допомогою фена – це допоможе краще приклеїти латку. Хоча, в похідних умовах використання фена, звичайно, проблематично.

У випадку великих проколів можливе використання кількох латок різного розміру. Спершу клеїмо першу латку, як описано вище, після чого поверх неї клеїмо ще одну, яка на кілька сантиметрів більше. Цей спосіб більш надійний, особливо для пошкоджень середнього розміру.

Після ремонту слід дотримуватися простих правил, щоб ваш човен довго служив вам і надалі:

  • Після лагодження човен ПВХ не можна відразу використовувати на воді. Його потрібно трохи наповнити повітрям або акуратно скласти, щоб місце склеювання не потрапило на згин. Для повної фіксації склеєних частин зазвичай необхідно 24 години.
  • Не використовуйте клеї типу «Момент» або «Суперклей», вони не підходять для цих цілей, оскільки часто утворюють тріщини і не можуть гарантувати водонепроникність. Тому завжди застосовуйте клей, який рекомендує виробник човна, а ще краще – клей з ремкомплекту.
  • Якщо пошкодження на човні становить понад 15 см в довжину, тоді краще звернутися за допомогою до сервісного центру СБК “Колібрі”.
  • Не використовуйте відкритий вогонь для нагрівання деталей, що склеюються. Ви можете перегріти, розплавити тканину або викликати пожежу. Для цих цілей підійде звичайний побутовий або будівельний фен.

Як звести до мінімуму тюнінг човна ПВХ

При покупці човна ПВХ слід звертати увагу на наявність ремкомплекту в базовому наборі, а також треба вибирати човен з певною щільністю тканини для конкретних цілей застосування човна – полегшену тканину (750-950 гр/м2) для човнів, які плануєте використовувати для прогулянок і релаксу, щільнішу тканину (1100 гр/м2) – для більш серйозного застосування.

Будь-який човен пвх Колібрі містить в комплекті ЗІП (комплект для ремонту), що складається із латки та тюбика спеціального клею.

Якість човна звичайно впливає на те, наскільки часто ви будете його лагодити. Тут, як ніколи, діє правило “скупий платить двічі”, оскільки це не лише додаткові витрати на ремонт надувного човна, а й безпека на воді – ваша і ваших близьких.

Прості правила безпечного і оптимального використання човна також допоможуть вам уникнути неприємних ситуацій з ремонтами:

  • Зберігайте гострі предмети в чохлах, щоб випадково не пошкодити корпус надувного човна.
  • Обережно поводьтеся з вогнем на стоянках і всередині човна.
  • Звертайте увагу на місцевість, де використовується ваш човен – низький рівень води, мілини, гілки та різні предмети у воді несуть потенційну небезпеку пошкодження корпусу. Кам’янисті береги і дно теж можуть бути небезпечними для тканини ПВХ.
  • Рекомендуємо вибирати якісні брендові надувні човни ПВХ, тоді ви будете зустрічатися з такою подією, як ремонт човнів пвх, максимально рідко.
Наші дилери