Навіщо потрібен тент на човен ПВХ

Опубліковано: 29.06.2023

Для того, щоб зберігати, транспортувати або захистити човен від різних пошкоджень, а його екіпаж та вантаж – від бризок води, зустрічного потоку вітру, комах чи несприятливих погодних умов, потрібен тент на човен.

Що таке тент 

Давайте розберемося взагалі, що таке тент. Тент – це чохол або навіс з тканини, який пошитий за розміром човна, надівається на корпус або кріпиться завдяки спеціальним петлям, гачкам та алюмінієвій рамі на розтяжках. Тент може мати прозорі “вікна” для кращого огляду, застібки-блискавки чи застібки-липучки.

Види тентів

Умовно можна виділити декілька основних видів тентів для надувних човнів ПВХ.

  • Транспортувальні або стоянкові тенти
  • Носові тенти
  • Тенти від сонця
  • Тенти-намети

Транспортувальні тенти служать для захисту надувних човнів під час перевезення та зберігання. Такий тент надівається на повністю надутий човен, повторює його форму і має спеціальні прорізи для бортових ручок.

Носові тенти захищають екіпаж та вантаж від бризок води та зустрічного потоку вітру на швидкості в носовій частині човна, не порушуючи аеродинамічні характеристики судна. 

Тенти від сонця – їх назва красномовно каже сама за себе. Такі тенти служать легким дахом від сонця та невеликого дощу, захищаючи кокпіт лише зверху. Проти вітру чи комах такі навіси безсилі, але вони мають своє конкретне призначення, з яким вони чудово справляються. 

Тенти-намети надають більш повний захист човна, перетворюючи кокпіт на закриту каюту. Діють як під час стоянки, так і на швидкості, захищаючи від вітру, бризок, дощу, сонця та комах. Мають відкидні панелі на застібках-блискавках, прозорі “вікна”.

Існує багато різноманітних тентів на надувні човни від різних виробників. Ці тенти мають певні розміри і підходять на конкретну модель човна. Транспортувальний тент від СБК «КОЛІБРІ» був теж не винятком, він також вироблявся на конкретну модель човна, але в цьому сезоні перетворився на універсальний тент. 

Суть універсального тенту “Колібрі” полягає в тому, що він підходить на будь-які надувні човни різних виробників. На відміну від звичайного стандартного транспортувального та стоянкового тенту, який розраховано під певний розмір. Достатньо знати габарити свого човна – і вже можна підібрати потрібний розмір тента.

Наприклад, у вас є човен, габарити якого 310 х 140 см, диаметр балона 40 см, тоді на ваш човен підійде універсальний тент розміру M – довжина тенту від 290 – 330 см. Достатньо  натягнути тент на човен та затягнути еластичним шнуром «еспандер» під розмір човна.

В кормовій частині тента розташована м‘яка кишеня для двигуна, яка захищає кокпіт від дощу. По всій довжині тенту встановлені допоміжні петлі для зручного та надійного використання при транспортуванні.

Розміри універсального тенту:

S – довжина тенту від 245 – 280 см;

M – довжина тенту від 290 – 330 см;

L – довжина тенту від 340 – 360 см;

XL – довжина тенту від 370 – 400 см;

XXL – довжина тенту від 410 – 450 см.

Основні вимоги до конструкції тенту

Яким має бути тент для човна, щоб прослужити довго, бути легким, зручним в монтуванні та демонтуванні? 

  • Модель

По-перше, конструкція тенту має підходити до конкретної моделі човна. Винятком стає універсальний тент від компанії «КОЛІБРІ». Посадкові місця, гачки та петлі мають знаходитися на своїх стандартних місцях та підходити одне одному. 

  • Монтаж

По-друге, тент має бути таким, який легко ставиться та знімається, але при цьому бути стійким до зустрічного потоку повітря, ривкам на швидкості чи при різких маневрах.

  • Тканина

По-третє, тканина, з якої пошито тент, повинна відповідати вимогам експлуатації в доволі екстремальних умовах водного походу при різних коливаннях температури. Бути достатньо міцною, мати водонепроникні властивості.

З яких матеріалів виготовляють тент для човна

Суворим вимогам до тканин, з яких виготовляються надійні тенти для надувних гребних та моторних човнів, відповідають декілька сучасних матеріалів. 

Це такі полімерні тканини, як:

  • Ріпстоп (Ripstop)
  • Оксфорд (Oxford)
  • Таффета (Taffeta)
  • Кордура (Cordura)

Особливості цих матеріалів описані в нашій статті “Вибираємо тент на надувний човен”.

Зараз тут лише відмітимо, що універсальні тенти для човнів «КОЛІБРІ» виготовляються з тканини Ripstop, яка добре себе зарекомендувала протягом багатьох років випробувань та експлуатації і є, на наш погляд, оптимальною для захисту човна від усіх несприятливих умов, які описані вище. 

Універсальний тент, виготовлений з водонепроникної тканини Ripstop, має два кольори: темно-сірий та камуфляж. 

Як вибрати тент на човен ПВХ

Ми радимо ознайомитись зі статтею нашого блогу на цю тему, яка називається “Вибираємо тент на надувний човен”, в якій докладно описані особливості всіх видів тентів нашого виробництва. 

Тут ми зазначимо лише основні моменти вибору певного виду тенту для Вашого надувного човна. 

Вибір транспортувального тенту

Якщо це транспортувальний (стоянковий) тент, то Ваш вибір полягатиме у його вірному співвідношенні з розміром для конкретної моделі човна. Він повинен бути зручним у використанні, мати допоміжні кріплення при транспортуванні на лафеті. 

Вибір носового тенту

Носовий тент “Колібрі” слід обирати за видом та моделлю човна. 

Носовий тент “Колібрі” має спеціальну форму завдяки алюмінієвій рамі та кріпиться в носовій частині судна. Тент має кріплення stayput з гачком, який чіпляється за привальний брус човна.Таке кріплення забезпечує надійну та міцну фіксацію тента. Носові тенти бувають двох видів – малий та великий. Великий носовий тент оснащений прозорим фронтальним “вікном”. Випускаються в двох  кольорових варіантах – сірому та чорному.

Вибір тенту від сонця

Тент від сонця може підходити на декілько моделей одночасно. Тож треба сказати виробнику розмір вашого човна і менеджер підбере необхідний розмір тента. Що стосується сонячних тентів «КОЛІБРІ», то їх існує чотири види –  для гребних і моторних човнів. Кожен з цих видів може бути трьох варіантів кольорів – білий, темно-сірий або камуфляж.

Вибір тенту-намету

Тент-намет надійно захистить Вас на стоянці чи під час руху – він закриває собою весь човен, має кишеню під мотор та відкидні “двері” на застібках. Обирайте цей варіант захисту, якщо Ви цінуєте комфорт та комплексний підхід до захисту екіпажу, речей та обладнання всередині кокпіта. Тенти-намети “Колібрі” також конструктивно прив’язані до моделей суден. Ми виготовляємо десять видів таких тентів для моторних човнів “Колібрі” і п’ять видів – для гребних човнів. Кожен з них може бути двох кольорів – темно-сірого чи  камуфляж.

Як продовжити термін служби тенту для човна 

Як зберігати тент? Будь-який тент для надувного човна в ідеальному випадку слід зберігати в сухому приміщенні, яке провітрюється. 

Транспортувальний тент достатньо очистити від забруднень, висушити та обережно згорнути. Тенти від сонця, носові тенти чи тенти-намети прослужать довше, якщо їх зберігання в згорнутому виді не буде пов’язано із заломами тканини, чи їх притисканні чимось важким. Тоді вони прослужать Вам довго, а тканина збереже свої якості. Це значно продовжить термін служби човнового тенту.

Висновки 

Існує багато різноманітних тентів для надувних човнів від різних виробників. Кожен  виробник виготовляє для своїх човнів різні аксесуари, серед яких важливе місце посідають тенти. Але мало хто виробляє універсальні тенти, які можуть підійти на човни різних брендів виробників. 

Де купити тент? На нашому сайті розділі “Дилери” Ви знайдете перелік перевірених сертифікованих продавців човнів та іншої продукції компанії «КОЛІБРІ», а наші технічні спеціалісти завжди охоче підкажуть Вам відповіді на всі хвилюючі Вас запитання по вибору та експлуатації нашої продукції.

Наші дилери