Air-deck – надувний пайол для човна. Переваги та недоліки

Опубліковано: 26.05.2023

В цій статті ми постараємось довести до Вас, що таке надувний пайол для човна або air-deck (ейр-дек), навіщо він потрібен, а також розказати про його особливості, переваги та недоліки.

Що таке пайол для човна

Пайол або настил для надувного ПВХ човна – це знімна палуба, яка може бути встановлена чи демонтована. Такий настил може бути різних видів, виготовлений з водостійкої фанери, алюмінію чи бути надувним, також він може мати бічні стрингери для кращої жорсткості та тримання форми.

Пайол має декілька функцій:

  • безпека та зручність для екіпажу – ходити по твердій та неслизькій поверхні всередині кокпіта значно краще та безпечніше, ніж просто по гнучкій тканині днища, яка вигинається під вашою вагою;
  • покращення ходових якостей човна – пайол додає корпусу човна жорсткості та допомагає тримати форму всій конструкції, підвищує маневреність, дає можливість руху в режимі глісування;
  • додаткова плавучість – якщо це надувний пайол Air-deck.

Опис

Що ж, власне, представляє собою цей Air-deck?

Надувний пайол для човна створено, як альтернативу жорсткому човновому днищовому настилові.

Надувний пайол air-deck – це високотехнологічний виріб, виготовлений з двостінної (DWF- Double Wall Fabric) армованої тканини PVC з великою кількістю міцних поліестерних ниток Drop Stitch Technology, які мають стільникову структуру. Завдяки однаковій довжині волокон, надувний пайол має рівномірну товщину по всій довжині та регульовану жорсткість. Пайол швидко накачується й тримає форму, добре поглинає удари. На бічних стінках використовуються два шари ПВХ, спеціально виготовлені для кращого утримання повітря.

Накачується такий пайол звичайним повітрям від насосу високого тиску.

Комплектується спеціальною сумкою для зберігання та транспортування.

Надувний пайол виробництва СБК “КОЛІБРІ” може бути двох кольорів – світло-сірим або чорним. Є різні варіанти надувних пайолів для гребних та моторних човнів “Колібрі”, персонально для кожної моделі, яка передбачає використання air-deck.

Загальні характеристики

Надувний пайол Air-deck накачується до тиску 0.6 Бар, що є вищим від тиску в балонах човна (0.25 Бар) – тим самим такий пайол забезпечує корпусу човна додаткової жорсткості, розпираючи собою кокпіт по периметру.

Товщина надувного пайолу 70-80 мм. Він має ребристу нековзку поверхню.

Переваги

Крім звичайних переваг, як від традиційного пайола, пайол Air-deck має додаткові плюси, а саме:

  • має меншу вагу в порівнянні з фанерними чи алюмінієвими пайолами;
  • значно простіше монтується – просто вставляєте здутий надувний пайол всередину кокпіта, розправляєте його та накачуєте до номінального тиску;
  • займає менше місця в спущеному стані;
  • його поверхня є неслизькою, по ній зручно ходити босоніж;
  • додає човну плавучості, оскільки цей пайол фактично представляє собою ще один додатковий надувний балон;
  • При складанні човна надувний пайол можна не витягувати;
  • може використовуватись окремо від човна, як каремат або спальне місце в наметі.

Недоліки

До небагатьох недоліків надувного ПВХ пайолу air-deck можна віднести наступні:

  • менша жорсткість в порівнянні з його алюмінієвими чи фанерними аналогами;
  • незначна вразливість для механічних чи вогневих ушкоджень;

Висновки

Надувний пайол високого тиску air-deck виробництва української суднобудівної компанії “Колібрі” – це сучасний інноваційний та високотехнологічний виріб, який додає Вашому човну одночасно легкості та міцності, виглядає елегантно та футуристично, він приємний на дотик та безпечний.

Ви завжди можете купити пайол Air-deck замість традиційного пайолу або на додаток до базового комплекту Вашого човна.

Переважна більшість човнів “Колібрі” мають можливість використання надувних пайолів Air-deck. Це гребні човни серій “Стандарт” та “Профі”, більшість серій наших надувних моторних човнів, катамарани, каное та човен-пліт “Колібрі”.

Пайол Air-deck – чудовий вибір, це Ваша надійна палуба, яка радуватиме Вас в далеких водних походах чи на риболовлі. Ви належно оціните всі переваги такого пайолу – від процесу його встановлення до зберігання, вже не кажучи про приємність та технологічність користування.

Наші дилери