Вибираємо тент на надувний човен

Опубліковано: 16.08.2021

Тент для човна ПВХ – це важлива частина її “гардеробу”. Тенти бувають різних видів і розмірів, в залежності від свого призначення і конкретної моделі човна ПВХ.

Види тентів на човен ПВХ:

  • тенти носові;
  • тенти-намети;
  • тенти від сонця;
  • транспортувальні тенти.

Залежно від функціоналу, тенти виготовляються з різних матеріалів, можуть мати прозорі еластичні вставки-вікна, можуть бути різних кольорів. Кожен тент на човен пвх виготовлений під певну модель надувного човна – це треба врахувати при його виборі.

Будь-який вид тенту служить для захисту човна, пасажирів, багажу і снастей від різних факторів зовнішнього середовища.

Види тентів на човен

Розглянемо докладніше різні види човнових тентів.

Тент носовий

Призначений для захисту пасажирів від вітру і бризок, служить для кращої аеродинаміки під час руху човна на швидкості.

Монтується в носовій частині надувного човна на спеціальних тримачах, приклеєних до корпусу, а далі по периметру тенту на петлях і гачках. Являє собою алюмінієву раму і закріплений на ній тент. Суднобудівна компанія “Колібрі” виробляє два види таких тентів: великий і малий – для моторних човнів “Колібрі”. Вони відрізняються формою і розмірами. Великий носовий тент для човнів пвх “Колібрі” оснащений прозорим “вікном” для зручності огляду. Існує три види малих носових тентів “Колібрі” (для каное, для деяких моделей моторних човнів серій Стандарт, Лайт, Профі, SL) і два види великих носових тентів цього ж виробника (для певних моделей моторних човнів серій Стандарт, Лайт, Профі, SL). Великі і малі носові тенти “Колібрі” випускаються в двох кольорах – сірому і чорному.

Тент носовий

Тент-намет

Тент-намет служить для захисту кокпіту, як під час руху, так і на стоянці. Виконує роль каюти або традиційного намету. Тент-намет зберігає свою форму завдяки алюмінієвій рамі, яка кріпиться до бортів човна. Тент стійкий на швидкості до зустрічного потоку повітря, до бічних поривів вітру. Є можливість легко трансформувати цей тент – відкривати і підгортати догори всі (або деякі) частини, які в звичайному стані пристібаються один до одного застібкою-блискавкою. Матеріал тенту має прозорі вставки, що дозволяють здійснювати повний круговий огляд з човна.

СБК “Колібрі” випускає два види таких тентів-наметів – для гребних і моторних надувних човнів свого ж виробництва. Тенти відрізняються формою і розмірами, що не впливає на їх основну функцію – надійно захищати пасажирів і вантаж всередині кокпіту від зовнішніх впливів під час руху човна або на стоянці, це сонячні промені, опади, вітер, бризки, холод, комахи і т.д.

Так, існує 10 видів (або артикулів) тентів-наметів для моторних човнів “Колібрі” і 5 видів – для гребних човнів. Кожен з цих видів може бути двох кольорів – темно-сірий або камуфляж.

Тент від сонця

Тент від сонця служить в якості навісу від сонячних променів або від невеликого дощу. Такий навіс на човен являє собою тканинний дах на алюмінієвій рамі, яка кріпиться до бортів човна і додатково утримується спеціальними розтяжками. Тент від сонця для надувних човнів “Колібрі” стійкий до зустрічного потоку повітря і вітру, він легкий та надійний. Простота його конструкції дозволяє швидко його  монтувати і демонтувати. Існує 4 види човнових тентів від сонця для гребних і моторних човнів “Колібрі”. Кожен з цих видів може бути трьох варіантів кольорів – білий, темно-сірий або камуфляж.

Тент від сонця

Транспортувальний тент

Транспортувальний тент (стоянковий тент для човна) оберігає корпус надувного човна ПВХ під час його перевезення і зберігання. Це найбільш простий вид тенту, він не містить рами  чи інших складних елементів кріплення. Являє собою чохол з тканини, виконаний за розміром для конкретної моделі човна “Колібрі” – компанія виробляє вісім видів транспортувальних тентів, кожен з яких може бути двох кольорів – темно-сірого або камуфляжного.

Матеріал човнового тенту

Зазвичай захисні тенти для надувних човнів ПВХ виготовляють з міцних водостійких матеріалів, які добре переносять вплив інтенсивних сонячних променів, стійкі до перепадів температур і контакту з агресивними рідинами (бензин, машинне мастило і т.д.).

Для виготовлення човнового тенту, як правило, застосовують тканини:

  • Поліестер
  • Нейлон
  • Ріпстоп (Ripstop)
  • Оксфорд
  • Таффета (Taffeta)
  • Кордура (Cordura)

Поліестер

Найбільш часто для пошиття човнових тентів використовується матеріал поліестер, який отримують з поліефірних волокон. Головною його перевагою є висока зносостійкість на стирання. Тент з поліестеру прослужить досить довго. Завдяки поліуретанової добавці, поліестер отримує властивість краще тримати форму, має водонепроникність, стійкість до УФ-променів, цвілі, сторонніх запахів.

Нейлон

Тент для надувного човна також може виготовлятися з нейлону. Нейлон – це тканина, яка виробляється з поліамідних ниток з додаванням спеціальної пропитки. Зовні нейлон схожий на шовк і може бути різних кольорів. Ця тканина відрізняється низькою вартістю, зносостійкістю, простотою у використанні і зберіганні в складеному вигляді.

Ріпстоп

Ріпстоп (Ripstop) – тип тканини комбінованого переплетення, в структурі якої використана зміцнена армована нитка. Така нитка, як правило, виготовляється з поліестеру або нейлону. Основна пряжа може бути будь-якого складу, товщини і щільності. У структуру тканини хрест-навхрест вводяться рівновіддалені один від одної нитки посилення. Інтервали між нитками (фрейми) складають від 5 до 8 мм.

Переваги Ріпстоп – це підвищена міцність, тому що ушкодження механічно обмежується окремим фреймом. Завдяки армованим ниткам дрібні порізи не можуть вільно розійтися на такій тканині.

СБК “Колібрі” використовує тканину Ripstop у виробництві своїх тентів.

Оксфорд

Одним з кращих матеріалів для пошиття човнових тентів є тканина Оксфорд. Матеріал отримують з волокон поліестеру, переплетених між собою методом рогожки. На даний момент існує величезна кількість абсолютно різних тканин, які поширюються під торговою маркою «Оксфорд». Їх не слід плутати з класичної тканиною даного типу. Тканина Оксфорд (Oxford) ділиться на кілька видів залежно від товщини нитки, що лежить в основі полотна: 210den, 240den, 300den, 420den, 600den. Для виготовлення чохлів-тентів для автомобілів, мотоциклів, скутерів, квадроциклів, снігоходів, гідроциклів, застосовується тканина 240-300 den при стоянковому зберіганні. Для транспортування техніки (квадроциклів, снігоходів, гідроциклів) використовується більш щільний поліестер 600den, щоб уникнути розриву чохла при перевезенні. Тканини Оксфорд (Oxford) – використовуються у виробництві тентів, наметів, пологів, рюкзаків, взуття, сумок, спецодягу.

Покриття: PU (поліуретан) – внутрішнє безбарвне покриття, що забезпечує водонепроникність і вітрозахисні властивості тканини. Має стійкість до органічних розчинників. Водотривкість тканини з PU покриттям варіюється від 200 до 5000 мм водяного стовпа.

Результати випробувань: Розривне навантаження для різних видів оксфорда – 80-160 кгс (при нормі не менше 50 кгс) по основі, 45-120 кгс (при нормі не менше 30 кгс). Водотривкість для різних PU покриттів – 450мм; 800мм; 1000мм; 3000мм водяного стовпа. Морозостійкість – Оксфорд PU (-60° С).

Таффета

Тент на човен також роблять з Таффети. Це спеціальна тканина, яка виробляється з волокон нейлону або поліестеру. Зовні ця тканина, як і нейлон, схожа на шовк, але при цьому вона більш тонка і міцна. Завдяки своїй стійкості до сонячних променів, тканину Таффета часто використовують для пошиття тентів-дахів “Бімінітоп”. Матеріал Таффета не вигоряє і добре зберігає холод або тепло.

Кордура

Cordura – зареєстрована торгова марка сертифікованого нейлону від фірми INVISTA. Це поліамідна тканина, в якій за рахунок особливої ​​структури нитки (зробленої з нарізаних і скручених волокон) досягнута чотириразова стійкість до стирання в порівнянні з простим нейлоном, також складається з поліаміду. Помітно перевершує звичайну тканину по міцності на розрив і стійкості до стирання. Під час виробництва матеріал обробляється поліуретаном і водовідштовхувальним DWR-покриттям, що робить кордуру більш стійкою до природних стихій.

Фурнітура для тентів на човен

Фурнітура для тентів для човнів ПВХ являє собою:

  • алюмінієві трубчасті рами;
  • розтяжки;
  • застібки-блискавки;
  • стрічки із застібками
  • пластикові ключки, які кріпляться на клей до бортів човна.

СБК “Колібрі” виробляє майже всю фурнітуру для всіх видів своїх тентів самостійно, що забезпечує високу якість і надійність захисних тентів “Колібрі”.

Як вибрати тент для човна ПВХ

Вибрати той чи інший вид тенту для човна ПВХ – справа відповідальна. В першу чергу, треба переконатися, що конкретна модель тенту точно підходить для моделі вашого човна. Місця кріплення повинні точно збігатися, що забезпечить надійну фіксацію тенту. Про це йдеться у відповідній документації на виріб.

Далі йде вибір за функціоналом, наприклад, якщо вам потрібен надійний захист від негоди, то простий тент від сонця вас не врятує – треба обрати тент-намет.

Кольорове рішення – це вже питання естетики або може вам є важливим камуфляжне забарвлення на полюванні чи риболовлі.

У будь-якому випадку, тенти виробництва української СБК “Колібрі” надовго подарують комфорт і безпеку вам, вашим друзям і стануть захистом для вашого човна – як в екстремальних подорожах, так і на тихих пікніках на природі.

Наші дилери