Надувний човен в режимі глісування

Опубліковано: 16.08.2021

Глісер (фр. Glisseur, від glisser – ковзати) – легке швидкохідне судно. Глісування – це рух по воді, при якому предмет утримується на поверхні за рахунок швидкісного напору води, тобто ковзає по водній гладі. При виході на глісування відбувається різке зменшення опору руху за рахунок меншої площі корпусу, що знаходиться у воді. Швидкість різко зростає. Дошка віндсерфінгу повністю виходить з води, перестає розсовувати її корпусом і починає ковзати, стрімко прискорюючись. Це добрий приклад переходу в режим глісади. Камінь, запущений і стрибаючий поверхнею води, також глісує.

Отже, глісування надувних човнів – це рух плавального засобу з певною швидкістю, при якому його корпус занурений у воду кормовою частиною приблизно на одну третину. Щоб човен вийшов на глісер, має дотримуватися ряд факторів, про це і піде мова в даній статті.

Варіанти руху надувних човнів

Є три режими руху човна – водозаміщуваний, перехідний (межевий) і глісуючий:

  • Водозаміщуваний режим

Рух зі швидкістю до 15 км / год – при уповільненні човна, при розгоні або рух на веслах. Площа поверхні корпусу, яка занурена у воду, – максимальна. В даному режимі руху плавзасіб створює високу хвилю. Режим є типовий для човнів з двигуном малої потужності.

  • Перехідний (межевий) режим

Човен переміщається з сильно піднятим носом. Цей режим руху спостерігається на швидкостях 16-18 км/год.

  • Режим глісування

Швидкість плавзасобу – від 20 км/год. Поверхня дотику до води – мінімальна (приблизно ⅓ корпусу в воді). Човен займає більш горизонтальне положення в порівнянні з перехідним режимом руху. Глісада – найбільш економічний режим руху човна. Для цього режиму руху характерно зменшення потужності при збереженні максимальної швидкості руху. Це пояснюється тим, що сила, необхідна для переходу в режим глісади, значно перевищує силу, необхідну для його збереження. При рівній витраті палива на глісаді можна пройти набагато більшу відстань.

Надувний човен в режимі глісування

Що таке вийти на глісер

Відомо два способи пересування по воді: завдяки Архімедовій силі (або силі виштовхування) і завдяки гідродинаміці. Архімедова сила – це закон, що описує виштовхуючу дію на будь-яке тіло, занурене в рідке або газоподібне середовище. Коли будь-який плавзасіб (каное, човен, або величезне судно) виходить на воду, воно витісняє певну кількість рідини. І коли цей плавзасіб починає рухатися, він має долати опір своєрідної водяної кишені. Але як тільки човен зможе розігнатися і вийти на глісер, цей опір падає практично до нуля.

Вихід на глісер човна ПВХ з підвісним мотором можливий при досягненні певної швидкості. Для визначення максимально можливої​​швидкості глісування для конкретного плавзасоба зазвичай застосовується формула Фруда.

Fr= V/√(gL),

де:

V – швидкість руху судна;

g – прискорення вільного падіння;

L – довжина корпусу судна.

Як правило, для водозаміщуваних судів значення Фруда варіюється в діапазоні 0,2 – 0,3, а для човнів, що мають можливість глісування, воно перевищує одиницю.

Але знову ж таки, тут все дуже умовно. І ця формула, в будь-якому випадку, добре працює для твердокорпусних плавзасобів. А ось що стосується маломірних надувних човнів, то тут все набагато простіше. Практично будь-який надувний човен з підвісним мотором від 3 к.с. і вище за сприятливих умов здатен вийти на глісер. І, як правило, це відбувається на рівні 18 – 21 км/год.

Види глісуючих човнів

Вийти на глісер на ПВХ човні важко, неможливо або небезпечно на старих човнах, на мілководді, на малопотужному моторі. Рух в режимі глісади надає значне навантаження на днище човна, а випадкові предмети у воді на швидкості можуть пошкодити корпус.

Глісування досягається на відносно легких на кільових човнах, що мають досить міцне днище і потужний двигун. Краще вийти для цього на відкриту воду. Корпус човна повинен бути максимально обтічним, а центр ваги краще змістити ближче до носа. Звичайно, конструкція човна ПВХ повинна бути міцною і мати мінімум виступаючих деталей, які можуть знизити аеро і гідродинаміку.

Човен ПВХ не виходить на глісер: причини

Якщо човен ПВХ не може вийти на глісаду, причин може бути кілька.

Як уже згадувалося вище, це перш за все низька швидкість, яка залежить від ряду факторів.

  • недостатня потужність двигуна;
  • недостатнє співвідношення потужності двигуна до спорядженої маси човна (на 25 кг маси має припадати 1 к.с.);
  • неправильний кут установки двигуна на транці (має бути 5-15 градусів);
  • неправильний розподіл маси вантажу/пасажирів всередині човна (центр ваги слід змістити вперед);
  • не оптимальна форма корпусу човна.

Види глісуючих човнів

Які ж характеристики повинен мати надувний ПВХ човен для ідеального глісування? Чи існує універсальний рецепт глісади? Чи можна купити човен, який здатен рухатися в режимі глісади без будь-яких переробок, особливих хитрощів або додаткових зусиль?

Звичайно, такі човни давно виробляються українською суднобудівною компанією “Колібрі” – кілька різних серій моделей надувних кільових ПВХ човнів, призначених для використання з моторами від 5 до 35 к.с.

Наприклад, серії Лайт, Профі, SL або XL чудово підійдуть для глісування. Вони мають обтічний корпус з оптимальним співвідношенням розміру, вантажопідйомності і потужності мотора. Особливо хочемо виділити модель KM-360DSL.

Це наша найулюбленіша модель човна. Вона габаритна і досить містка, разом з тим, гармонійна і граціозна. Глісуючи, КМ-360DSL практично не дає бризок і залишає за собою чистий кільватер.

Зверніть також увагу і на інші наші моделі, їх докладний опис і технічні характеристики ви знайдете на нашому сайті.

Наші дилери