Правила поведінки на воді: безпечна риболовля на надувному човні

Правила поведінки на воді
Опубліковано: 03.06.2021

Безпека – перше, про що слід подумати перш, ніж вирушати в більш-менш тривалий або далекий водний похід. Те саме стосується риболовлі на водосховищах, на морі, де часто можна заплисти на досить велику відстань від берегової лінії.

Що варто врахувати перед риболовлею

Перед виходом на відкриту воду слід виконати такі основні дії, як:

  • Переконатися в доброму самопочутті – вашому і ваших друзів.
  • Провести зовнішній огляд надувного човна на предмет цілісності тканини ПВХ.
  • Перевірити весла і кочети, переконатися в справності мотора і в наявності достатньої кількості палива до нього.
  • Також обов’язково надіти всім пасажирам страхувальні жилети, мати на борту аптечку першої допомоги і який-небудь засіб для відкачування води.
  • Слід заздалегідь повідомити друзям або родичам час і місце вашої риболовлі або маршрут водного походу, мати на борту засоби зв’язку із зарядженими акумуляторами.
  • Боротися з течією вам допоможе якір.
  • У темний час доби обов’язкова наявність світлової індикації для позначення вашого плавзасоба на воді.
  • Дуже бажано бути в курсі прогнозу погоди. При сильному вітрі і хвилюванні є критичним діаметр балонів-бортів вашого човна – високі борти захистять кокпіт від захлистування хвилею.
  • Рибалити в човні в положенні стоячи досить небезпечно, це знижує стійкість легкого надувного плавзасобу, центр ваги зміщується вгору.
  • Пам’ятайте про інші судна на відкритій воді – ви можете не помітити чи пізно помітити плавзасіб, що йде курсом на вас, а знятися з якоря ви можете не встигнути.
  • На мілководді, біля кам’янистого берега і взагалі в незнайомих місцях будьте уважні на предмет порізів корпусу човна ПВХ.

Залежно від погоди можуть бути деякі особливі поради з безпеки:

Холодна погода

  • Переохолодження при потраплянні у воду дуже небезпечне навіть при наявності страхувального жилета, тому далеко від берега в холодну погоду відходити не бажано. Дістатися вплав до берега в холодній воді у вас менше шансів. Переохолодження на вітрі всередині човна також несе небезпеку, теплий одяг і взуття допоможуть вам досить довго відчувати комфорт в кокпіті човна пвх в холодну вітряну погоду.
  • Пам’ятайте, що холодна вода впливає на зниження тиску в балонах човна. Надутий на березі човен спускається на холодну воду – будьте готові до просідання тиску повітря в балонах, тому човен потрібно накачати трохи сильніше. Корисно мати на борту насос.
  • Добрі засоби безпеки – герметичні мішки для речей, рятувальні круги та інші непотоплювані предмети на борту човна.
  • Алкоголь не рятує від холоду, не забувайте про це.

Спекотна погода

  • У спекотну сонячну погоду потрібно мати на борту якісь засоби від перегріву – панами, легкий закритий одяг, захисні креми.
  • Чудовий варіант для захисту від спеки під час тривалого перебування на борту – встановлений тент від сонця або тент-намет виробництва СБК Колібрі.

Запобіжні заходи риболовлі на надувному човні

Конструктивні особливості надувного човна, які впливають на безпеку

У сенсі впливу на безпеку треба відзначити такі конструктивні особливості човнів ПВХ, як висота бортів надувного човна, жорстка палуба (пайол), надувний кіль, захисний брус на кілі, носовий тент. Також важливий фактор – щільність тканини ПВХ.

Надійні кочети для весел, якісне кріплення транця під мотор забезпечать гарантію дістатися до берега.

Безпека використання надувного човна залежить і від людини

Людський фактор – парадоксальна складова безпеки. Про правила поведінки на воді знають всі, але, на жаль, не всі їх дотримуються. Тому кожен рибалка, турист і просто любитель відпочинку на воді повинен самостійно піклуватися про свою безпеку та безпеку своїх близьких на борту надувного човна. Те, що залежить від вас, ніхто, крім вас, краще не зробить.

Ключові правила поведінки на воді

Ключові правила поведінки на воді – це якісний та справний надувний човен, страхувальні жилети і твереза оцінка аварійної ситуації.

Якщо ви довіряєте свою безпеку на воді човнам українського виробника СБК “Колібрі”, то про технічну сторону цього важливого питання можна не перейматись. Ваша безпека залежить від вас, будьте уважні, і ваш відпочинок на воді залишить тільки найприємніші враження.

Наші дилери