Надувний катамаран. Чим він кращий за надувний човен?

Опубліковано: 22.02.2023

Катамаран – судно, що складається з двох незалежних паралельних корпусів, з’єднаних між собою поперечним настилом, кокпітом і палубою. Катамарани бувають гребними, вітрильними та моторними.

Народи Полінезії з давніх-давен використовують як традиційні катамарани, так і катамарани “проа” – де менший поплавок винесений за основний корпус судна. На таких судах вони освоїли багато тисяч миль Тихого океану, розселившись на багатьох островах в обох півкулях.

У чому переваги катамаранів перед традиційними однокорпусними судами? І якщо ці переваги явні та очевидні, то чому тоді корпуси всіх суден не роблять у формі катамаранів? Який катамаран вибрати?

Плюси катамарану

Остійність

Почнемо з того, що корпус катамарану має набагато більш високу остійність у порівнянні з моно-корпусом за рахунок розподілу водотоннажності між двома своїми корпусами-поплавцями. Особливо це проявляється на хвилях.

Катамаран чудово витримує плавний дрейф у морі, зокрема, при бічному напрямку хвиль (з траверзу). Звичайне судно змушене розвертатися носом до хвиль для набуття більшої остійності. А у разі попутного хвилювання, коли монокорпусне судно ризикує раптово змінити напрямок руху або навіть перекинутися через ніс при вході в хвилю, катамаран також поводиться набагато впевненіше.

Розміщення пасажирів усередині кокпіту звичайного човна має певні обмеження, особливо це проявляється у разі їхнього переміщення з місця на місце. Катамаран позбавлений цієї вади – навіть розмістивши весь екіпаж на одному борту, судно все ще залишається досить стійким.

Швидкість та динаміка руху

Катамаран розрізає воду гострою носовою частиною балонів із малим кутом атаки. І що вища швидкість, то сильніше підйомна сила виштовхує катамаран із води. Тому катамаран може йти з різними швидкостями без перехідних режимів.

Надувні катамарани йдуть на своїх двох балонах, а днище і транець або взагалі не торкаються води (у традиційних катамаранів), або торкаються води меншою мірою, ніж надувні човни. Опір руху мінімальний, а це дає покращення швидкісних характеристик і як наслідок – економію палива.

Надувний моторний човен, на відміну від катамарана, має V-подібне днище, U-подібний корпус та транець. Все це занурене у воду і створює помітний опір руху. Починаючи рух на низькій швидкості, човен штовхає воду перед собою, а не розрізає її. На вищій швидкості ніс задирається вгору і виходить із води, а транець занурюється глибше. Зі зростанням швидкості ніс ще більше піднімається, що вже небезпечно – ось тут уже потрібен потужний мотор, щоб виштовхнути корпус човна з води для виходу на режим глісуючого руху.

Відомо, що кожен додатковий пасажир у надувній моторці забирає потужність мотора, і глісада може перетворитися на просте штовхання хвилі перед собою.

Катамаран позбавлений такого недоліку, за рахунок розподілу водотоннажності та меншої площі контакту з водною поверхнею. Для швидкісного планування катамарану потрібен двигун помітно меншої потужності, його ніс не задирається і транець не занурюється у воду так, як це відбувається на глісаді у звичайного човна. Також для катамаранів не настільки критична наявність зайвих членів екіпажу на борту.

Зазначимо також, що з описаних вище причин довжина катамарану ніяк не відбивається на його швидкісних характеристиках.

На моторах відносно малої потужності катамаран має непогану швидкість та динаміку, а мотори високої потужності ставити на катамарани не має сенсу. Під потужним мотором краще себе покаже кільовий човен, його швидкість буде вищою, ніж у катамарана.

На хвилях глісада звичайного човна часто просто неможлива, чого не скажеш про швидкісне планування катамарану. Поплавці катамарану поводяться, як амортизатори. Звичайно, мається на увазі рух хвилями в розумних межах висоти хвилі.

Маневрування

При різкому маневруванні на швидкості катамарани нахиляються всередину траєкторії повороту, подібно до кільових суден. При звичайному повороті корпус катамарану йде рівно, як по рейках.

Човни ведуть себе у швидкісному маневрі інакше – якщо килеві повертають із креном усередину, то плоскодонки на швидкості можуть розгубити свій вантаж та екіпаж, оскільки їхній нахил спрямований у зовнішній бік повороту і втриматися на борту дуже проблематично.

Прохідність

Катамаран через особливості корпусу навіть на швидкості не опускає транець, планує рівно і тому може пройти мілководдям. Хоча, на низьких швидкостях осадка катамарана і звичайного човна приблизно однакові.

Не забуваємо про посилення нижньої частини балонів катамаранів Колібрі захисним брусом – це робить його водним позашляховиком, здатним проскочити піщану мілину і не боятися зарослих водоростями ділянок.

Який катамаран вибрати?

Лінійка катамаранів Kolibri складається з чотирьох моделей – від 4-місного триметрового до семимісного красеня довжиною майже чотири з половиною метри, який має вантажопідйомність понад 700 кг і може ходити під двадцятисильним двигуном. Який надувний катамаран краще? Вибрати модель за розміром і вантажопідйомністю – справа загалом нескладна.

Інше питання – чи варто в принципі віддати перевагу катамарану перед звичайним кільовим моторним човном? Катамаран чи човен? Переваги катамаранів очевидні. Ми постаралися їх описати вище.

Катамарани помітно дорожчі, і вони загалом більші, ніж аналогічні їм за класом човни. Тут вже набирають чинності Ваші особисті переваги та цілі, для яких Ви плануєте придбати плавальний засіб.

У будь-якому випадку, будь то катамаран Колібрі або човен від нашої суднобудівної компанії, це буде гідний вибір, а судно не підведе Вас і прослужить довгі роки.

Наші дилери