Як вибрати оптимальну довжину човна

Опубліковано: 31.01.2023

На ринку маломірних суден є величезна кількість різних надувних човнів ПВХ, які відрізняються один від одного, в тому числі і по довжині.

Як вибрати оптимальну довжину човна, щоб усередині спокійно могли розміститися одна чи дві людини? Цим питанням задається кожен рибалка-початківець і любитель активного відпочинку.

Для того, щоб визначити оптимальну довжину човна, ви повинні вирішити, для яких цілей і в якому складі ви будете використовувати надувний човен. І тільки після цього ви вивчаєте технічні характеристики надувного човна від різних виробників, порівнюєте і купуєте модель, яка сподобалася.

Існує кілька факторів, що впливають на вибір довжини човна.

  • Вантажопідйомність
  • Місткість
  • Ціна

Для початку, давайте розберемося, що таке вантажопідйомність та пасажиромісткість.

Вантажопідйомність

Вантажопідйомність судна – вага вантажу, який може прийняти судно, зберігаючи свою мореплавність. Довжину човна завжди треба розглядати в сукупності з вантажопідйомністю та місткістю обраної моделі.

Пасажиромісткість

Пасажиромісткість – кількість пасажирів, яку може прийняти судно. Після визначення вантажопідйомності судна можна дізнатись його пасажиромісткість, тобто максимальну кількість пасажирів, яких можна розмістити у човні. Є таке поняття, як проживання судна. Це означає, що для кожної людини є достатньо простору корисної площі кокпіту (внутрішнього простору човна).

Розгляньмо конкретні приклади надувних човнів від ССК “Колібрі”.

Якщо ви любитель тихої риболовлі віч-на-віч із самим собою, у вашому арсеналі тільки одна вудка і кілька приманок, слід зупинитися на невеликих за розміром моделях гребних човнів серії “Суперлайт”. Довжина цих моделей варіюється від 190 до 230 см. Але не забувайте, що це зовнішні габарити плавзасобу, а для комфортного перебування в човні потрібні розміри кокпіту (внутрішнього простору човна), а ці розміри менші на величину діаметра балона. Також завжди враховуйте свої габарити.

Також для сольної риболовлі підійдуть гребні човни серії “Стандарт” або “Профі”, довжиною від 220 до 250 см. У цих серіях човни мають більший діаметр балона та вантажопідйомність у порівнянні з серією “Суперлайт”. А якщо ви любитель покататися з вітерцем, то вибирайте моторні одно-двомісні човни серії “Стандарт” або “Профі” завдовжки 200, 245 см. Якщо вам важливий комфорт або ви хочете взяти більше вантажу на борт човна, то вибирайте моделі завдовжки від 260 до 280 см, незалежно від класифікації, гребний чи моторний.

Для двох пасажирів також підійде човен завдовжки 260-280 см. Але врахуйте, що для риболовлі удвох внутрішній простір човна (кокпіт) буде замалим. Для комфортного перебування на борту човна двох рибалок довжина може змінюватись від 300 до 330 см. Ще раз хочемо нагадати, що при виборі довжини човна не забувайте враховувати кількість вантажу на борту, а також не забувайте про його вантажопідйомність.

Три-чотири пасажири можуть розміститися на борту човна завдовжки 300-330 см. Але для комфортного перебування на борту трьох-чотирьох пасажирів краще вибрати човен завдовжки від 360 до 400 см.

Моторний надувний човен розміром 450 см розрахований на місткість до 6 осіб. Але якщо ви хочете рибалити вчотирьох, то це ідеальний варіант. Внутрішній простір даної моделі дозволяє комфортно розмістити на борту чотири пасажири з невеликим вантажем.

Довжина човна безпосередньо залежить від його вантажопідйомності. Розраховуючи масу пасажирів і багажу, також не забудьте про масу двигуна, якщо такий передбачається. Плюс накиньте ще запас в 20-30% і тільки після цього вирішуйте, чи підійде дана модель по вантажопідйомності, а виходячи з цього, ви будете розуміти, якої довжини вибрати човен ПВХ.Перевищувати вантажопідйомність човна ми вкрай не рекомендуємо, тому що це ваша безпека.

Ще один фактор, що впливає на внутрішній простір човна, це наявність транця.

При виборі довжини човна треба враховувати, що з моделей однакової довжини, але різного типу (гребна чи моторна), існує різний розмір кокпіта. На моторному надувному човні встановлено стаціонарний транець, який і забирає його внутрішній простір. Наприклад, гребний човен завдовжки 260 см має копіт розміром 190 х 60 см, а моторний човен такої ж довжини має кокпіт 165 х 64 см.

Ціна

Останній фактор – це ціна.

Звичайно ж, розмір човна для риболовлі впливає на його ціну. Виходячи з ваших можливостей, вибирайте відповідну вам модель.

Малі моделі човнів “Колібрі” теж відрізняються за ціною, наприклад, плоскодонні човни серії “Суперлайт” завдовжки 190-230 см коштують дешевше моторної моделі КМ-200 серії “Стандарт” завдовжки 200 см.

Малі моделі човнів не тільки самі по собі мають не високу ціну, а й вимагають менших витрат на транспортування та зберігання.

Великі моделі, крім вищої ціни, також дорожчі в обслуговуванні – як правило, їх накачують один раз за сезон і далі їх треба або стаціонарно зберігати, або возити на спеціальному причепі.

Вибір за вами – тепер ви розумієте залежність довжини човна від його різних характеристик та параметрів.

Бажаємо вам вдалого вибору та чудового відпочинку на воді.

Наші дилери