Чому не варто переобладнувати плоскодонки в кільові човни

Опубліковано: 28.12.2022

Ми всі прагнемо чогось кращого, часто хочемо вдосконалити технічні або транспортні засоби, які вже є у нас. Це саме стосується і надувних човнів ПВХ. Розглянемо приклад, коли власник човна-плоскодонки загоряється бажанням переробити його на кільовий човен, щоб у результаті ставити на нього потужніший мотор.

Часто можна зустріти рекламу подібної послуги – апгрейд надувного човна, зробити кіль на човен пвх. Вам розкажуть, що, маючи відносно недорогий надувний плоскодонний транцевий човен, можна додати до нього надувний кільсон (із заміною штатного дна або без його заміни, із заміною штатного транця на “кільовий” транець або навіть без такої заміни).

Буває, що продавці човнів на етапі вибору та покупки радять клієнту купити недорогий плоскодонний моторний надувний ПВХ човен, а потім, мовляв, завжди можна його покращити шляхом переробки на кільовий. Мотивуючи таку пораду тим, що це нібито дешевше, ніж одразу купити кільовий човен.

Відразу хочемо сказати – ні, це в принципі неправильно та технічно невірно.

Навіть у фінансовому плані від такої ситуації ви нічого не заощадите, дешевше відразу купити кільовий човен або продати плоскодонний, додати грошей і купити кільовий.

Розглянемо це питання детально.

Форма днища

У разі встановлення кільового балона на штатне плоске дно човна створюється додаткове навантаження в місці з’єднання днища з балоном, що може призвести до псування шва. Серійний кільовий човен має V-подібне дно, яке формує більш виражену лінію кіля та посилене місце його з’єднання з кільовим балоном. Тобто подібна переробка човна порушує геометрію днища.

Форма транця

Кільовий човен Колібрі має транець з певним заданим кутом кілеватості. Транець плоскодонного човна не такий, тому вищезгадана переробка негативно вплине на ходові якості човна. В умовах використання потужнішого мотора висока швидкість і динамічні навантаження на корпус можуть призвести до сумних наслідків.

Законність

Подібна переробка плоскодонного човна на кільовий не дасть законної підстави до установки на човен потужнішого двигуна, оскільки на човні стоїть заводська шильда зі штатними характеристиками «плоскодонного човна», де і регламентується максимально допустима потужність мотора.

Висновки

Якщо підвести підсумки, то моторно-плоскодонний човен конструктивно не відповідає умовам експлуатації, властивим для кільових човнів, навіть із переробками чи модернізацією. Теоретично, повноцінна переробка човнів пвх можлива на заводі-виробнику, а не в гаражній кустарній майстерні, і навіть тоді це економічно не обґрунтовано, оскільки вартість переробки буде еквівалентна ціні нового серійного човна Колібрі.

Але найголовніше – це безпека експлуатації будь-якого плавзасобу. На переробленому човні немає гарантії забезпечення курсової стійкості, не буде нормальної глісади. Не кажучи про просту цілісність швів і корпусу в цілому під час динамічних навантажень, що зросли.

СБК Колібрі не рекомендує перероблення плоскодонного човна в кільовий. Існують різні серії та моделі човнів, вони конструктивно різні та служать кожна своїм цілям. Будьте послідовні та уважні у виборі свого човна, тоді Ваш відпочинок на воді буде безпечним, а Ваш човен радуватиме Вас та Ваших друзів довгі роки.

Наші дилери