Як зберігати човен ПВХ у зимовий період

Зберігання човна ПВХ взимку
Опубліковано: 06.12.2021

Ось і добіг кінця сезон. Ваш ПВХ човен радував і вірно служив вам у теплу пору року. Позаду залишилися незабутні пікніки, захоплюючі водні походи, рибалка на світанку та нічна місячна доріжка. У вас ще багато нових нереалізованих планів, походів, але діло йде до зими. Як зберегти човен у зимовий період перед новими сезонами, щоб він прослужив максимально довго, не вимагаючи ремонтів не один десяток років?

Підготовка ПВХ човна для зимового зберігання

Перед початком зимового зберігання човен ПВХ необхідно підготувати відповідним чином.

  • Спочатку з човна треба зняти банки, весла, навісний транець, можливо – днищовий настил тощо.
  • Після цього потрібно очистити човен від бруду, піску, залишків водоростей та трави. Прибрати залишки риб’ячої луски та запашної рибальської приманки – їхній запах може зацікавити гризунів, які можуть пошкодити ПВХ матеріал.
  • Човна слід вимити, особливо в місцях стиків борту з днищем, використовуючи для цього губку або м’яку щітку. Переконайтеся, що на човні не лишилося плям від олії чи бензину. Не використовуйте абразивні суміші, достатньо миючого засобу без агресивних компонентів.
  • Потім треба ретельно висушити човен. Особливу увагу треба приділити швам та іншим важкодоступним місцям у човні, де накопичується волога.
  • Перевірити також усі човнові аксесуари – весла, насос, банки. Добре вимити та висушити, за наявності пошкоджень – відремонтувати.
  • Також якщо під час підготовки човна до зими Ви виявили пошкодження (порізи, потертості, подряпини), позначте їх, щоб усунути самостійно, скориставшись ремкомплектом або зверніться до сервісного центру “Колібрі”.
  • У разі зберігання човна в сумці дуже важливо правильно його скласти. Покласти човен на рівну поверхню, спустити повітря з відсіків балона та надувного кільсона, якщо ваш човен кільовий. Для цього треба відкрити кришку клапана, натиснути на шток повітряного клапана, щоб він зайняв крайнє нижнє положення, випустити повітря. Човен ПВХ слід складати при плюсовій температурі, щоб уникнути гострих кутів і заломів. Якщо ваш човен гребний, то не має значення, як складати човен. Але якщо ви маєте моторний човен зі стаціонарним транцем, то ми рекомендуємо починати з корми. Покласти човен на рівну поверхню, вирівняти борти, загорнути всередину човна і притиснути до них транець, щоб ширина човна стала по ширині транця. Завернути конуса на транець і почати плавно згортати човен. При цьому слідкуйте за кришкою клапана, щоб не пошкодити клапан та кришку під час складання човна.

Місця для зберігання човна ПВХ у зимовий період

Все залежить від приміщення, де Ви плануєте зберігати човен. Якщо це гараж, сарай чи горище, де достатньо місця, то човен краще зберігати у накачаному стані. Зазвичай його підвішують під стелю горизонтально, хоча можна зберігати як вертикально – носом догори, так і горизонтально – на боці. Не рекомендується моторний човен ставити вертикально на конуси, краще його обперти на транець, так щоб конуси не торкалися підлоги.

Якщо ж у вас немає можливості зберігати човен у накачаному стані, то можна акуратно скласти його та зберігати в оригінальній сумці від виробника. При цьому основне правило – при складанні човна дотримуватися послідовності складання та температурного режиму.

Взагалі вважається, що човни із сучасних ПВХ матеріалів можуть зберігатися за температури до -20°C і нижче. Якщо Ви зберігаєте човен у сумці при мінусовій температурі, то вкрай не рекомендується надавати фізичний вплив, який може змінити його форму і положення до підвищення температури. Не слід класти зверху або додавати до упакованого човна інші речі та важкі предмети. Матеріал ПВХ у неправильному складеному вигляді за низької температури втрачає свою еластичність, тому може призвести до появи заломів.

Як було сказано вище, якщо у Вас достатньо місця в гаражі або в іншому закритому приміщенні, човен можна зберігати там. Якщо в приміщенні є опалювальні прилади, човен треба розмістити якнайдалі від них.

Якщо у Вас немає достатньої площі, можна зберігати човен у складеному вигляді. Сумку з човном можна зберігати на балконі або в коморі.

Способи зберігання човнів

Основні підготовчі етапи зберігання надувного човна у міжсезоння.

  • ретельно очистити човен від бруду, водоростей, луски тощо;
  • помити човен;
  • добре висушити човен;
  • перевірити поверхню ПВХ на наявність можливих дефектів та позначити їх для подальшого усунення перед новим сезоном.

Далі – залежно від способу зберігання:

Зберігання човна у накачаному стані

Лодка в накачанном состоянии хранится в помещении (горизонтально либо вертикально):

  • розмістити човен якомога далі від опалювальних приладів;
  • усунути вплив парів бензину, олій тощо;
  • врахувати ризик контакту з розташованими поблизу гострими предметами, інструментами тощо.

Зберігання човна у згорнутому стані

Човен зберігається в пакувальній сумці від виробника

  • якщо надувний човен зберігати в згорнутому стані при негативній температурі, то не слід змінювати його форму та положення до підвищення температури;
  • якщо в приміщенні є опалювальні прилади, човен слід розмістити якнайдалі від них.

Ці прості правила дозволять Вам зберегти надувний човен ПВХ у робочому стані багато років поспіль, не вдаючись до ремонту. З початком чергового водного сезону Ваш човен знову і знову даруватиме Вам радість від нових подорожей, риболовлі та відпочинку з друзями на природі.

Наші дилери